Türkmen Dağı Çevre Platformu’ndan ‘Altın Madeni Projesi İptal Edilsin’ kampanyası

Türkmen Dağı Çevre Platformu, CVK Madencilik tarafından Balıkesir'in İvrindi ve Altıeylül ilçelerindeki Altın Madeni Projesi'ne karşı harekete geçti.

Türkmen Dağı Çevre Platformu'ndan 'Altın Madeni Projesi İptal Edilsin' kampanyası
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkmen Dağı Çevre Platformu, CVK Madencilik tarafından Balıkesir’in İvrindi ve Altıeylül ilçelerindeki en az 16 köyü etkileyecek olan Altın Madeni Projesi’ne karşı harekete geçti.

Platform, projenin iptali için change.org’da bir imza kampanyası başlattı. Çevresel ve sosyal etkileri göz önünde bulundurularak başlatılan bu kampanya, bölge halkının ve doğaseverlerin desteğini bekliyor.

Türkmen Dağı Çevre Platformu’nun açıklaması;

Türkmen Dağı’nda, CVK Madencilik tarafından Balıkesir ilinin İvrindi ve Altıeylül ilçelerine bağlı en az 16 köyü (Gökçeyazı, Sarıalan, Çamköy, Sofular, Kiraz, Dallımandıra, Ertuğrul, Meryemdere, Akçalören, Kutludüğün, Büyükfındık, Küçükfındık, Küçükyenice, Yaren,  Kınık, Gökköy gibi) olan bir Altın Madeni Projesi, gerçekleştirilmek isteniyor.

Proje, Türkmen Dağı’ndaki ormanlarımızı, Gökçeyazı, Sarıalan, Çamköy, Sofular’ın ve daha pek çok köyün tarım alanlarını, meralarını ve hazine arazilerini yok edecek.

Açık ocak alanlarından birisi 170 metre derinliğinde ve Sarıalan evlerine yalnızca 250 metre mesafede. Atık Barajı ise Gökçeyazı köyünün hemen yakınında, meralarının sütünde. 4 adet galeri ise tüm Türkmen Dağı’nın altını kaplıyor. Çamköy’ün altında yeraltı galerisi var.

Proje yakınlarında ÇED raporunda göz ardı edilmiş fıstık çamları ve zeytinlikler var. Türkmen Dağı’nda,1975-1985 yılları arasında devlet tarafından 5000 çam fıstığı ağacı dikilmiştir. 1995 yılından itibaren hasat yapılıp ekonomiye katkı sağlamıştır. Bölgede çok zengin bir biyolojik çeşitlilik var.

Büyük ova statüsündeki korunması gereken Gökçeyazı ovasını Kocaavsar, Işıklar, Bakacak, Gökceyazı, Gömeniç köyleri birlikte kullanıyor. Gökçeyazı Ovası’na DSİ tarafından ciddi alt yapı yatırımları yapılarak Ardıçtepe Barajı’ndan sulama suyu getirildi. Tarım ve hayvancılık ile uğraşan köylü daha yeni suya kavuştu ve yılda en az iki mahsul almaya başladı. Yem bitkilerinden her türlü tahıla, meyvesinden sebzesine çok çeşitli tarım ürünü yetiştirilmekte. Dallımandıra Göleti de yapılarak ve sulama kanalları inşa edilerek Sarıalan mahallesine de sulama suyu getirildi ve yöre köylüleri suya kavuştu. İkinci açık ocak alanı hemen Dallımandıra Göleti’nin üzerinde. Sulama kanalları ise ÇED alanında kalıyor. Türkmen Dağı eteklerinde yer alan Güngörmez mevkiinden çıkan su Soğanbükü ve İvrindi’nin tamamını besliyor.

Ciddi miktarda kanatlı, küçükbaş ve  büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılan bölgede “Balıkesir Kuzusu”, İvrindi İlçemizin coğrafi işaret almış bir markası. Yöresel adı ile “Ağu çiçeği” bölgenin endemik türlerinden. Kestendere’de binlerce kestane var. Türkmen Dağı melkisi ve kızılcık ağaçları ile de ünlü.  Gökçeyazı ovasındaki doğal göle Manyas Gölü’nden Kocaçay üzerinden gelen turna balıkları (yöresel adı ile zurna balıkları) her sene milyonlarca yumurta bırakıp Manyas gölüne geri dönüyorlar. Bölge aynı zamanda Manyas Kuş Cenneti’nden kış aylarında gelen göçmen kuşlarların bahar sezonunda üreme alanı. Ördek, kaz,yaban hindisi, angut kuşu, karabatak gibi kuşlar bölgeye geliyor. Orman Genel Müdürlüğü tarafından Türkmen Dağı’na nesli tükenmekte olan, kurt, karaca, geyik yavrusu bırakılarak üremeleri sağlanmıştır. Çal Bayırı’na  avlanması yasak olan kınalı ve boz keklikler bırakılmıştır.

Bölgede madencilik faaliyetleri için büyük bir risk olan “Gökçeyazı Fay hattı” var. 

Proje alanında her gün açık ocak ve yeraltı ocaklarında patlatma yapılacak. Yer altı suları ve yüzey sularının rejimleri değişecek ve sular kirlenecek.
ÇED raporuna göre siyanür, kostik, tuz ruhu dahil 23 farklı kimyasal kullanılacak olan maden daha fazla devam ederse, topraklar ve meralar kirlenecek ve bölgede tarım ve hayvancılık yapılamaz hale gelecek.
Proje, doğal varlıklarımızı, kültürel değerlerimizi, yaşam alanlarımızı, geçmişimizi, hatıralarımızı ve geleceğimizi yok edecek.

ÇED alanı içinde ve sağlık koruma bandında yerleşim yerleri var. Bu durum İş Yeri Açma Yönetmeliği’ne aykırı olmasına rağmen, Balıkesir Valiliği Çalışma Ruhsatı vermiş durumda. 

•    Usulsüz olan ve bu nedenle Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ve Gökçeyazı köylüleri tarafından dava edilmiş bulunan Çalışma Ruhsatınniptal edilmesini,
•    Kamuya verdiği raporlar ve taahhütlere aykırı bir şekilde ÇED raporu düzenlemiş olan şirketin İşletme Ruhsatı ve İşletme izinleri iptal edilmesini,
•    Şirketin acilen alanı boşaltmasını talep ediyoruz. 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
Türkmen Dağı Çevre Platformu’ndan ‘Altın Madeni Projesi İptal Edilsin’ kampanyası
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!