İSMAİL ORHAN SÖNMEZ
Geçenlerde açılışı yapılan Üçpınar Atlı Spor Kulübü II. Etkinliğini de 26 Mayıs tarihinde Köy hayrını müteakip dörtnal yarışları gösterisi ile tamamladı. Gösteriye Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, İl Emniyet Müdürü, Karesi Kaymakamı, Karesi belediye Başkanı, Karesi İlçe Jandarma Komutanı katıldılar. Yarışların sunuculuğunu Rahvan yarışlarında coşkulu anlatım ve sunumlarıyla Mustafa Karaca yaptı.
Güzel başlayan ve şehir yönetiminin desteğini dün hissettiğimiz bu girişimin tüm ili etkileyen bir boyuta evrilmesi için Üçpınar Atlı Spor Kulübü olarak Karesi Belediye Başkanımız Mesut Akbıyık’a sunulan proje il ölçeğinde ve ulusal ölçekte etkileri olabilecek sosyal bir girişime dönüşme potansiyeli olan ve fazla maliyetli olmayacak ama merkezi ve çevre ilçeleri bir araya getirebilecek bir proje.
Projenin kaba taslak detayları ise aşağıdaki şekilde :
İhtiyaç: Balıkesir çevre belde ve ilçelerde yıllardan beri geleneksel rahvan yarışları ve dörtnal yarışları düzenlenmektedir. Susurluk Karapürçek, Bigadiç ve Savaştepe bu yarışlar her yıl düzenli olarak tekrarlanmaktadır. Geniş coğrafyasına ve kırsal nüfusuna rağmen il genelindeki atlı sporlarla uğraşan tüm sporcular ve sporseverlerin toplanacağı bir merkez oluşturmak Balıkesir’e yakışan bir ihtiyaçtır. Böyle bir tesis geleneksel atlı sporlar için Türkiye ölçeğinde de bir prestij merkezi olarak şehrin ve bölgenin etkinliğini ülke genelinde artıracaktır.
Örnek: İhtiyaç duyulan tesisin bir benzeri Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 2016 yılında Ürünlü’de hayata geçirilmiştir. Rahvan yarışlarının Türkiye finali bu tesiste yapılmaktadır. Ürünlü’deki tesiste 120 atlık ahır, 200 dönümlük at binme alanı, kontrol kulesi, yarış pisti, cafe restaurant ve park alanları bulunuyor.
PROJENİN AŞAMALARI
Projeyi 3 aşamada ele alabiliriz.
İlk Aşama olarak
Üçpınar Köyünün kuzeyinde Şamlı Yolu üzerinde hali hazırda yarış pisti olarak kullanılan alanın ıslah edilerek:
Zemini uygun bir yarış pisti düzenlenmesi
Seyirciler için kapalı tribün inşa edilmesi
Seyirciler için araç park alanı düzenlenmesi
İl dışından gelen katılımcılar için çadır ve karavan park alanı düzenlenmesi
Tuvalet ve çöp alanlarının düzenlenmesi
Kontrol ve yayın kulesi inşa edilmesi
İkinci Aşama Olarak
En az 50 at kapasiteli ahır ( tavla) inşası
Kapalı yem ve ot stok alanı
Açık manej inşası
Kapalı Manej inşası
Görevliler için ikamet alanı
Üçüncü Aşama Olarak
Cafe ve Restaurant açılması
Binicilik Okulu Kurulması
At bakım ve rehabilitasyon merkezinin hayata geçirilmesi.
PROJENİN AMAÇLARI
Projenin Politik Amacı :
Balıkesir’i büyükşehir kimliğine uygun bir şekilde tüm atlı sporlar için diğer ilçelerin ve yakın illerin üzerine çıkacak bir merkeze dönüştürmek.
Karesi İlçesini, Balıkesir içinde bu etkinliğin merkezi yapmak
Üçpınar Köyünü il bazında bu etkinliğin lokasyonuna dönüştürmek
Merkez ve çevre arasındaki etkileşime bölgeyi binicilik sporları merkezi haline getirmekle sportif bir boyut eklemek
Projenin Ekonomik Amacı:
Ulusal ve yerel ölçekte yapılacak yarışlar için il dışından gelecek izleyici ve katılımcıların yaratacağı ekonomik hareketliliği Karesi ilçesi ve Üçpınar Köyü özelinde katma değere dönüştürmek
Tesiste barındırılacak atlardan pansiyon kirası alarak belediye için gelir oluşturmak
Projenin II. Aşamasında hayata geçirilecek binicilik okulu vasıtasıyla bölge okullarıyla işbirliği içinde düzenlenecek binicilik kursları vasıtasıyla gelir elde etmek
Projenin II. Aşamasında açılacak olan Cafe ve Restoran ile tesisteki insan trafiğini ekonomik değere dönüştürmek.
Projenin III: Aşamasında açılacak at bakım ve rehabilitasyon merkezinde eğitilen, tedavi edilen ve bakımı yapılan atlar üzerinden gelir elde etmek
Tesiste yetiştirilecek atların ulusal ölçekte satışından gelir elde etmek
Tesiste satılacak atçılık malzemeleri hediyelik eşva vs. ürünlerle hem yereldeki saraçlar ve diğer zanaatkârlar için hem de tesis özelinde ekonomik değer elde etmek.
Projenin Sosyal Amacı:
Biniciliği il genelinde popüler hale getirerek özellikle kırsaldaki gençleri kötü alışkanlıklardan koruyacak ve onlara spor disiplini kazandırarak düzgün sosyalleşmelerini teşvik edecek bir ortam hazırlamak
Binicilik sporunu ve atçılığı gençler arasında yaygınlaştırarak aktif olarak sporla uğraşan kişi sayısını ve lisanslı sporcu sayısını artırmak
Pansiyon hizmetleri, seyislik, tesis görevliliği kadroları ihdas ederek istihdam yaratmak
Özellikle tesis bünyesinde kurulacak at bakım ve rehabilitasyon merkezini uzun dönemde ülke ölçeğinde geleneksel ve modern olarak at uzmanı veterinerlerin yetiştiği teori ve pratik eğitimi veren bir at hastanesine dönüştürmek.
Projenin Kültürel Amacı:
Geleneksel Türk atçılığını, biniciliği, geleneksel Türk atlı sporlarının gençler arasında yaygınlaşmasını sağlayarak tarihsel ve kültürel farkındalığı geliştirmek.
Binicilik ekipmanları imalatını ve saraçlığı, binicilik kostümlerini, nal yapımı ve nalbantlığı teşvik ederek ekonomik ve kültürel bir süreklilik sağlamak
Balıkesir’in ulusal ölçekte atlı sporlar ve geleneksel sporlar dalında kültürel bir markaya dönüşmesi için somut bir zemin yaratmak.
SONUÇ
Gönüllülerin desteklediği küçük girişimlerin bazen büyük sonuçları olur. Balıkesir’e kazandırılacak böyle bir tesiste bu potansiyele sahiptir. İl çapında yapılan atlı spor organizasyonlarından,ulusal çapta ev sahipliği yapılacak turnuvalara, yetişecek sporculara, okullarda küçüklere binicilik eğitimi verecek yerel bir okula, tüm çevre illere kadar etkileri yayılacak bir at bakım ve rehabilitasyon merkezine, canlanacak geleneksel zanaatlara, bu işin etkileri Balıkesir’i aşar. Bunu hayata geçirenleri de Balıkesir her daim hatırlar.