Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, sağlıklı beslenme ile demans riski arasındaki ilişkiyi ele aldı.
Sağlıklı bir beslenme düzeninin, düşük demans riski ile bağlantılı olduğunu ve bilişsel sağlık üzerinde olumlu etkileri olduğunu vurguladı. Yapılan araştırmalar, ilerleyen yaşlarda daha sağlıklı bir diyet benimsense bile, belirli beslenme düzenlerinin demans gelişme riskinin azalmasıyla ilişkili olduğunu ortaya koydu.
Meyve ve sebzelerin zengin olduğu bir diyet, beyin sağlığını destekleyen önemli vitaminler, mineraller ve antioksidanlar sağlar. Özellikle çilekler, beyin hücrelerini zararlı oksidatif stresten korur ve hafızayı güçlendirir. Sağlıklı yağlar içeren gıdalar da Alzheimer hastalığı için risk faktörleri olan kalp hastalığı ve felce karşı koruma sağlar. Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin deniz ürünleri, beyin yaşlanmasını yavaşlatabilir.
Yumurta sarısı, hafıza ve diğer beyin fonksiyonları için önemli olan kolin açısından zengindir. Lif bakımından zengin olan baklagiller, bilişsel sağlık için de önemli bir rol oynar. Lif alımının artması, bilişsel fonksiyonları olumlu yönde etkileyebilir ve sağlıklı bir kilo, dengeli kan şekeri seviyeleri ve kalp sağlığı gibi faktörleri destekler.
Sağlıklı beslenme, demans riskini azaltmaya yönelik önemli bir adımdır ancak bilişsel sağlığı korumanın tek yolu değildir. Fiziksel aktivite, zihinsel uyarım ve sosyal katılım gibi diğer faktörler de önemlidir. Daha sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek ve beyin sağlığını desteklemek için her zaman geç değildir. Yaşamın ilerleyen dönemlerinde bile yapılan değişiklikler, bilişsel işlevi olumlu yönde etkileyebilir ve demans riskini azaltabilir.