‘KIYIDA’ hareketi Ayvalık kıyılarına sahip çıktı

Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı (KIYIDA), Türkiye'nin 16 bölgesinde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen basın açıklamaları ile kıyıların ticarileştirilmesine karşı tepkilerini dile getirdi.

KIYIDA
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı (KIYIDA), Türkiye’nin 16 bölgesinde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen basın açıklamaları ile kıyıların ticarileştirilmesine karşı tepkilerini dile getirdi.

“Kıyılar tüm canlı ve cansız varlıklarındır” mesajı ile başlayan açıklamalar, kıyı ekosistemlerinin korunması ve halkın kıyılara serbestçe erişiminin sağlanması çağrısında bulundu.

Ayvalık’taki Basın Açıklaması Sarımsaklı Kumsalı’nda Yapıldı

Akyaka Sahili, Altınoluk, Bodrum, Burgazada, Burhaniye, Çanakkale, Dalyan, Datça, Fethiye, Foça, Güzelbahçe, Heybeliada, İznik ve Van’da gerçekleştirilen basın açıklamalarının Ayvalık ayağı, ilçenin dünyaca ünlü Sarımsaklı kumsalında yapıldı. Ayvalık Tabiat Platformu tarafından organize edilen etkinlikte, kıyıların ranttan ve talandan korunması gerektiği vurgulandı.

“Kıyılar, Herkesin Eşit ve Serbest Yararlanmasına Açık Olmalıdır”

Ayvalık Tabiat Platformu, Anayasa’nın 43. maddesi ve 3621 sayılı Kıyı Kanunu’na atıfta bulunarak, kıyıların herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açık olması gerektiğini hatırlattı. Açıklamada, “Sarımsaklı Plajlarında endemik tür bitkilerin yok edilmesi ve plajlardaki şezlong istilasına karşı yerel yönetimleri göreve davet etmiştik. Şimdi değişim zamanıdır. Bir bölümü Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, bir bölümü de Ayvalık Belediyesi sorumluluğunda olan kıyılar için taleplerimizi yetkililere bir kez daha tekrarlıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Talepler

Açıklamada, kıyı kanununun uygulanması, denetimlerin sezon içinde düzenli olarak yapılması ve deniz içine yerleştirilen şezlongların geri çekilmesi gibi talepler dile getirildi. Ayrıca, kumsal üzerine kurulan duvarlar ve çitlerin kaldırılması, halkın denize girdiği kıyılarda ücretsiz soyunma kabini ve duş gibi olanakların sağlanması gerektiği belirtildi. “Sermayenin değil, halkın ve tüm canlı-cansız varlıkların hakkı gözetilsin” çağrısı yapıldı.

Ayvalık’taki Setur Marina ve Betonlaşma Tepkisi

Ayvalık’ın kentsel sit alanında yer alan Setur Marina’nın peyzaj çalışması adı altında betonlaştırılması ve AVM’ye dönüştürülmesi de eleştirildi. Açıklamada, “Ayvalık’ın kentsel siluetini mahveden Marina betonlaşması ve karşısındaki tarihsel mirası yerle bir eden otel inşaatı, kent hakları ve kamu yararını hiçe saymaktadır. Ayvalık’ta betonlaşmaya son verilmelidir ve Ayvalık’ın tüm değerlerinin, kıyılarının korunması birinci öncelik olmalıdır” denildi.

KIYIDA’nın Türkiye genelinde düzenlediği eş zamanlı basın açıklamaları, kıyıların ticarileştirilmesine karşı güçlü bir duruş sergiledi. Ayvalık’taki etkinlik, Sarımsaklı kumsalında yapılan konuşmalarla kıyı ekosistemlerinin ve halkın erişim haklarının korunması gerektiğini vurguladı. Setur Marina ve otel inşaatı eleştirileri ise, Ayvalık’taki betonlaşma sorununun acil çözüm bekleyen bir mesele olduğunu bir kez daha gündeme taşıdı.

KIYIDA

Kaynak:Mahya

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
‘KIYIDA’ hareketi Ayvalık kıyılarına sahip çıktı
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!