Türkiye’de üç üniversitenin akademisyenleri, Balıkesir’in Havran ilçesi ve çevresinde gerçekleştirdikleri araştırma sonucunda çöpçü balığının yeni bir türünü dünya literatürüne kazandırdı.
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Salim Serkan Güçlü, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinden Prof. Dr. Davut Turan, Doç. Dr. Gökhan Kalaycı ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sadi Aksu’nun katılımıyla yapılan saha çalışmalarında, Balıkesir’in Havran ve Karınca derelerinde yeni bir çöpçü balığı türü keşfedildi. Bu türe, dünya balık faunasına önemli katkılar sunan İsviçreli Bilim İnsanı Dr. Maurice Kottelat onuruna “Oxynoemacheilus kottelati” ismi verildi.
Doç. Dr. Salim Serkan Güçlü, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de yaklaşık 430 civarında iç su balığı türü bulunduğunu ve bunların yüzde 50’sinin endemik olduğunu belirtti. Güçlü, Türkiye’nin balık tür çeşitliliği açısından oldukça zengin olduğunu ve bu çeşitliliğin Konya kapalı havzasında yüzde 65, Burdur’da yüzde 54, Büyük Menderes’te yüzde 42, Van Gölü’nde yüzde 40 ve Antalya’da yüzde 36 oranında endemik türlerle kendini gösterdiğini ifade etti.
Bu önemli keşif, Berlin Doğa Tarihi Müzesi’nin desteklediği “Zoosystematics and Evolution” dergisinde yayınlanarak bilim dünyasına duyuruldu. Yapılan bu keşifle birlikte Türkiye’de endemik olan çöpçü balığı türlerinin sayısı 37’ye ulaştı.