MAHALLENİN MUHTARLARI ROPÖRTAJ DİZİMİZİN İLKİNDE ATATÜRK MAHALLESİ’NİN KADIN MUHTARI ZELİHA ÖLÇER’İ KONUK ETTİK
HANGİ KAPIYI ÇALACAĞIMI İYİ BİLİYORUM
5’i kadın 9 Muhtar Adayı arasından sıyrılarak Atatürk Mahallesi’nin Muhtarlığı’na seçilmeyi başaran Zeliha Ölçer, 5 yıllık görev süresince mahallesi için hangi planları yaptığını, Atatürk Mahallesi’nin sorun ve beklentilerini gazetemize anlattı. Zeliha Ölçer, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Beyaz Masa Çağrı Merkezi Şefliği görevini yürüttü. Bu anlamda Belediyecilik deneyimine sahip. Kendisi de zaten bu deneyiminden yola çıkarak, “hangi iş için kimi arayacağımı, hangi kapıyı çalacağımı çok iyi biliyorum’ şeklinde konuşuyor. Muhtarlık İşleri’nde de görev yapan Ölçer, “bu deneyim bana sorunların nasıl çözüleceğini, muhtarlık kurumunun nasıl işlediğini öğrenme deneyimi kazandırdı” diyor. Zeliha Ölçer, ilk planda mahalledeki ihtiyaç sahiplerini tespit ederek belediyeler aracılığıyla gerekli destek ve yardımı sağlayabilmek.
Neden Muhtar oldum?
Muhtarlığın temelleri 1829 yılında atıldı. Padişah 2’inci Mahmut’un Yeniçeri Ocağı’nı kaldırmasıyla, yokluğunda tehlike olmaması, güvenliğin korunması için muhtarlık teşkilatı kuruldu. Muhtarlık sisteminin düzenlemesinin yasallaşması1864’te gerçekleşirken, yasaya, “Teşkil-i Vilayet Nizamnamesi” adı verildi. 1876’da, İdare-i Umumiye-i Vilayet Nizamnamesi ile muhtarların görevleri belirlendi. Yasa ile muhtarlıklar ve mahalli yönetimler düzenlemeleri yürürlükten kaldırıldı, muhtarlık sona erdi. Mahalle muhtar ve ihtiyar heyetleri, 1913 tarihli İdare-i Umumiye-i Vilayet Kanunu ile kaldırılsa da, mahallelerdeki kamu hizmetlerinin gereği olarak varlıklarını 1933’e kadar sürdürdü. 1933’te çıkartılan 2295 sayılı kanunla sona erdirilen kuruluşun görevleri, zabıta ve belediyelere verildi. 10 yıllık uygulamada, muhtarlığının boşluğunu doldurmanın olanaksızlığı görülünce, 1944 tarih, 4541 sayılı Şehir ve Kasabalarda Mahalle Muhtar ve İhtiyar Heyetlerinin Teşkiline Dair Kanun ile Uygulama Şekil ve Esaslarına dair 1945 tarihli tüzük çıkarılarak, bugünkü şeklini aldı. Günümüzde Türkiye’de 50 bin 516 muhtar bulunuyor.
Türk Dil Kurumu’na göre “Muhtar” kelimesinin karşılığı, “Köy ya da mahallenin yasalarla belirtilmiş işlerini yürütmek üzere, köyde ya da mahallede oturanlarca seçim yoluyla göreve getirilmiş kimse” olarak belirtilmiştir. Muhtar’ın bir diğer anlamı “Özerk” olarak geçer. Mecazi anlamda “Her işe burnunu sokan” kişidir.
Politika Gazetesi, okurları için yeni bir, “Yazı dizisi” hazırladı. Yazı dizisinin konusu, “Neden Muhtar Oldum?” Balıkesir’deki muhtarları tanıtırken, muhtarların mahallelerinde neler yapmak istediklerini aktaracağız. Yurttaşlar e-devlet hesabından, yerleşim yeri bilgileri, kimlik bilgileri dahil her türlü belgeyi alabiliyorken, evrak işleri azalan muhtarlara, vatandaşlar ile devlet kurumları arasında nasıl bir köprü görevi üstlenmek istediklerini sorduk. İlk olarak Karesi İlçesi Atatürk Mahallesi Muhtarı Zeliha Ölçer ile yazı dizisine başladık. Çiçeği burnunda muhtar yapacaklarını, mahallenin sorunlarını anlattı.
Zeliha Ölçer kimdir?
Tavşanlı’da doğdum. Üniversite öğrenimimi Balıkesir’de, Bursa Uludağ Üniversitesi Balıkesir Meslek Yüksek Okulu Maden Teknikerliği bölümünde yaptım. 30 yıldır Atatürk. Mahallesinde oturuyorum. Balıkesir’de evlendim. Tavşanlı’dan sonra Balıkesir ikinci evim oldu. Tavşanlı’da mesleğim ile ilgili uzun yıllar çalıştım. Balıkesir’de de spor salonu açtım. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Beyaz Masa Çağrı Merkezi Şefliği yaptım. Aynı anda muhtarlık işleri müdürlüğünde çalışıp, 70 muhtarla ilgilendim, sorunlarını çözmede yardımcı oldum. Bu deneyim bana, vatandaş sorunlarını ve muhtarlıkların işleyişini öğrenme deneyimi kazandırdı. Şu an, Atatürk Mahallesi Muhtarı olarak görev yapıyorum.
Seçime girdiğiniz mahallede kaç muhtar adayı vardı? Kazanmayı nasıl bir seçim çalışmasına borçlusunuz?
Atatürk Mahallesi’nde 5’i kadın 9 muhtar adayı vardı. Eski muhtarımız ikinci oldu. Aramızda 500’e yakın oy farkı çıktı. Çok çalıştım. İnsanlarla tek tek konuştum. Daire daire, apartman apartman gezdim. Kendimi insanlara anlatmak için kapılara afiş atıp gitmedim, her kapının zilini çalıp konuştum. Kimi gün azalarımla, kimi gün eşimle birlikte dolaştım. Azalarımın da çok çevresi vardı. Atatürk Mahallesi’nde çok bilinen iyi tanınan insanlardan ekip kurdum. Hatta azamın birine “Yetiş bacım” lakabını vermişler. Çünkü herkesin işine koşan biriydi. Mahalle sakinleriyle kurduğum iyi diyalog sonucu seçimden alnımın akıyla çıktım. Bunun karşılığında önümüzdeki 5 yıl boyunca insanlara Faydalı olmak için ne gerekliyse onu yapmaya çalışacağım.
Başka bir iş yapabilirdiniz neden muhtarlığı seçtiniz? Size bu konuda telkinde bulunan oldu mu?
Karesi Belediyesi’nden emekli olduktan sonra, muhtarlık görevinin işleyişini, halkın sorunlarını iyi bildiğim için yakınlarım, arkadaşlarım, çevremdeki kişiler muhtar olmamı önerdi. Çünkü ben insanlara dokunmayı, insanlara yardım etmeyi çok seviyorum. Karesi Belediyesi’nde çalışırken ihtiyaç sahibi olsun, ya da bir sorunu için gelsin, kendimi o kişilerin yerine koyarak, empati kurarak hizmet ettim. Özellikle yaşlılar resmi bir kuruma çekinerek geliyor. Ön büroda çalıştığım için bunları gözlemledim. Böyle vatandaşlarımızı karşılayıp yönlendirdim, işlerini bitirmelerine yardımcı oldum. Onlardan teşekkür almak, insanları mutlu edip göndermek benim amacımdı. İşini gören insanların mutluluğunu, yüzlerindeki ifadeden anlayınca vicdan rahatlığı ile huzur içinde uyuyordum. Bu durumu bilen pek çok kişi muhtar olmamı istedi. Aslında aklımdan bile geçirmemiştim. Israrlar çoğaldıkça, belediyede çalıştığım andaki özveriyi muhtarlık yaparak halka daha iyi hizmet vereceğimi düşündüm ve aday oldum.
Muhtar seçildiniz, halk sizi tercih etti. Vatandaşa ne söz vermiştiniz, neler yapacaksınız, projeleriniz var mı?
Proje demek istemiyorum ama benim ilk yapacağım iş, ihtiyaç sahiplerine dokunmak. En büyük amacım bu. Muhtarlığa başlamamın nedenlerinden biri gereksinimi olanlara destek sağlamanın ötesinde iş edindirmek. İnsanlara erzak, para, ilaç yardımından çok, şirketlerle diyalog kurarak, halk eğitim merkezleri ile kurslar açarak, iş ve meslek sahibi yapmak. Atatürk Mahallesini, ismine yakışır bir mahalle haline getirmek istiyorum. Belediye ile iyi ilişkiler kurarak, mahalleye mini parklar kazandırılmasını, sokak hayvanlarının daha iyi koşullarda yaşamasını sağlamak düşüncesindeyim. Muhtarlık bence bir makam değil, belediyeyle mahalle arasında bir köprü. Mahalle sakinlerinin Atatürk Mahallesi muhtarlığının kapısını rahatça çalabilecekleri bir yer olarak görmelerini istiyorum ilk. Onlar geldiklerinde, küçüklerin annesi, ablası, büyüklerin kardeşi, kızı olayım ve onların sesini resmi kurum ve kuruluşlara en kısa yoldan iletmek istiyorum. Mahallede başıboş kedi, köpekler var. Bunlar için yaşam alanı sağlamamız gerekiyor. Yurt dışında hiçbir hayvan başıboş dolaşmıyor. Bunun için ne yapılabilir? Belediye ile konuşmak, fikir alışverişi yaparak güzel projeler üretebiliriz.
Mahalle muhtarlarının Belediyeler gibi bütçesi olmadığından, yapılacak işleri yerinde saptayıp ilgili belediyelere bildirmektir. Görev yaptığı bölgede, yol, kaldırım, gibi halkın kullandığı ortak alanların gerekli durumlarda bakım ve onarımlarının sağlanması için belediyeleri harekete geçirmekle yükümlüdür. En büyük görevimiz de halkın sorunlarını, isteklerini belediyelere bildirmek. Belediyede çalıştığım için, hangi işin yapılması için kimi arayacağımı çok iyi biliyorum. Benden yardım isteyen insanların çoğunluğu ihtiyaç sahibi. Günümüzde insanlar emekli olsa bile geçinmekte zorlanıyorlar. Evi kira ise 10 bin lira para ile ne yapılabilir. Bir girdisi olduğu için böyle kişilere erzak yardımı yapılamıyor. Bu insanları iş sahibi yapmak için işverenle buluşturmayı planlıyorum. Evde paketleme işi, küçük montaj işleri yapılabilir. Bu konuda iş adamlarından gelen teklifler var.
Mazbatayı aldığınız günden bu yana mahallede hangi sorunları saptadınız?
En büyük sorunlarımızdan biri, her yağmurda, Bandırma Caddesi’nde sular birikiyor vatandaş karşıdan karşıya geçemiyor. Özellikle 52 Evler Taksi Durağının orada yukarıdan gelen sular nedeniyle karşıdan caddenin diğer tarafına geçmek zorlaşıyor. Yine Bandırma Caddesi’nde Atatürk İlkokulunun olduğu yerde çok trafik kazası oluyor. Okulun bahçesine düşen otomobiller oldu. Dilekçemi yazıp gönderdim sorunun çözümü için dilekçe yazıp gönderdim işim bitti demiyorum. Sürekli arkasını arıyorum. Ben muhtarım hatırlatmak benim görevim. Turgut Reis Caddesindeki otobüs durağı kör noktada kalıyor. Yaşlılar çok şikayetçi. Emeklilerin ve yaşlıların gidebileceği güzel sanatlar ve elişi kursları açılabilir, gençler için kitap kafeler oluşturulabilir, çocuklar için oyun alanları tanzim edilebilir. Muhtarlık binasına bile küçük bir kütüphane oluşturmak istiyorum.