Türkiye’de Ocak ayından bu yana 372 farklı maden projesi yeşil ışık aldı, ancak bu onaylar çoğunlukla çevresel kaygıları göz ardı eden yöntemlerle sağlandı.
Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, bazı projeler çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) süreçlerinin gerektirdiği incelemeleri yanıltarak ilerledi.
Küçük ölçekli şirketler, büyüme için daha rahat onaylar alırken, İstanbul’un nefes almasını sağlayan Kuzey Ormanları’nın işgali sürerken, Ege kıyılarındaki illerde de maden projeleri genişlemeye devam etti.
İktidar partisinin ortaklarına, destekçilerine ve çevresel endişelere neden olan şirketlere peş peşe onaylar verildi. Bu projeler arasında şunlar bulunuyor:
2014 yılında özelleştirilmesine rağmen hala faaliyet gösteren ve kapatılması planlanan Muğla’daki Yatağan Termik Santralı için kömür sağlamak amacıyla açılacak maden ocağına onay verildi.
Ak Parti iktidarı altında, “temiz enerji” olması beklenen Güneş ve Rüzgâr Enerji Santralı (GES ve RES) projeleri de yanlış bölgelere yapılarak onaylandı.
Onaylanan projelerin bazılarının arkasında iktidara yakınlığı ile tanınan şirketler bulunuyor. Muhalefetin “beşli çete” olarak adlandırdığı şirketlerden Mehmet Cengiz’e ait olan Eti Bakır, Ağrı Doğubayazıt’ta tarım arazilerine GES kurmak için onay aldı ve Yanoba köyü tarım arazilerine büyük ölçüde paneller yerleştirecek.
YEO Enerji Yatırımları A.Ş., Ankara Polatlı’da tarım ve mera alanına güneş panelleri kuracak, Kıroba Elektrik Üretim A.Ş. ise Aydın Çine’deki orman alanında Rüzgar Enerji Santrali kuracak.
Kazdağları’nda, Bahar Madencilik, İstanbul’un Kuzey Ormanları’nda faaliyet gösteren maden ocağını genişletmek için izin aldı. Bu onayla birlikte şirket, Azizpaşa-Fatih muhafaza ormanı ve 1. Derece Doğal Sit Alanı sınırları içinde bulunan alanda maden çıkarmaya devam edecek. Bu alan, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alınmıştır.