Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte sofraların vazgeçilmezi hurma tezgahlarda ve raflarda yerini almaya başladı.
Ancak, hurmanın sağlığa zarar verebilecek şekilde sahtesi de piyasada dolaşıyor. Peki, hurma alırken nelere dikkat etmek gerekiyor ve sahtekârlar hangi yöntemlere başvuruyor?
Doyurucu ve besleyici özelliğinin yanı sıra Ramazan ayına özgü olmasıyla da önemli bir yere sahip olan hurma, satış noktalarında göz kamaştırmaya başladı. Kudüs, İran ve Medine gibi farklı çeşitleri bulunan hurmanın en kalitelisi olarak Kudüs hurması biliniyor. Ancak, uzmanlar genel olarak hurma alırken dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.
Uzman Diyetisyen Nihan Yakut, hurmanın doğallığına dikkat çekerek, “Kuru meyvede aşırı parlaklık ve cilalanmış gibi bir görüntü olmamalıdır. Eğer hurma elinize aldığınızda yapışkan bir haldeyse, genellikle ticari glikozla tatlandırılmış olabilir. Yapışmıyor ancak dilinize değdirdiğinizde tamamen şeker tadı veriyorsa, işlemden geçirilmiş olabilir” dedi.
Hurma seçerken dal veya dal tepeciği olmasına da dikkat çeken Yakut, “Bayat veya beklemiş hurmalarda genellikle dal bulunmaz. Hurma alırken paketli ürünleri tercih etmek, etiketi kontrol etmek, son tüketim tarihine dikkat etmek ve bilinen yerel markaları tercih etmek sağlık açısından daha güvenli olacaktır” şeklinde uyardı.
Ticari glukoz ile tatlandırılmış hurmanın sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurgulayan Yakut, “Kan şeker dengesini bozabilir, karaciğer ve pankreas üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Özellikle şeker hastaları ve insülin direnci olan kişileri olumsuz etkiler” dedi.