Çinli bilim insanları, plastik kirliliğinin yaygın olan polistiren, polietilen ve polipropilen gibi plastik türlerinin insan sağlığı üzerindeki etkilerini araştırdı.
Yapılan çalışmada, musluk suyunun kalsiyum karbonat ve magnezyum içeren yüksek mineral içeriği sayesinde, kaynatıldığında mikroplastikleri etrafında hapsederek zararsız hale getirdiği keşfedildi. Ancak, suyun kaynatılmasının mikroplastiklerin zararlarını tamamen ortadan kaldırmadığı, ancak incelenen üç plastik bileşiğin en az yüzde 80’inin zararlarını azalttığı belirlendi.
Bu araştırma, kaynatılmış musluk suyunun şişe suyundan daha güvenli olduğunu ve plastik kirliliğinin bazı olumsuz etkilerinden kaçınılabileceğini öne sürdü. Özellikle, ABD’deki Columbia Üniversitesi’nden araştırmacıların “Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)” dergisinde yayımladığı bir çalışma, şişe suyunun litre başına yaklaşık çeyrek milyon nanoplastik içerebileceğini ortaya koymuştu.
Bu sonuçlar, plastik kirliliğinin sağlık üzerindeki etkilerini azaltmada su kaynatmanın etkili bir yöntem olabileceğini gösteriyor. Araştırma, “Environmental Research Letters” dergisinde yayımlandı.