SÖNDÜRME SİSTEMLERİNDE SAĞLIĞI TEHDİT EDİCİ UNSURLAR BULUNMAMALI

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TMMOB’a bağlı Makina Mühendisleri Odası Balıkesir Şubesi Başkanı Ömür Boyuer, Balıkesir Adliyesi’nde yaşanan ve bir kişinin hayatını kaybettiği gaz sızıntısı olayıyla ilgili olarak açıklama yaptı. Boyuer; “İnsan sağlığını tehdit edici unsurları bünyesinde barındırmayan FM200 gazlı yangın söndürme sistemleri insanların bulunduğu ortamlarda tercih edilmelidir” dedi.

Makina Mühendisleri Odası Balıkesir Şubesi’nde düzenlenen basın açıklamasında konuşan Şube Başkanı Ömür Boyuer, sözlerinin başında hayatını kaybeden İnfaz Koruma Memuru Fikret Savaş’a Allah’tan rahmet, yakınlarına ise başsağlığı dileyerek başladı. Suyun söndürme etkisinin yeterli görülmediği veya su ile reaksiyona girebilecek maddelerin bulunduğu, depolandığı ve üretildiği hacimlerde uygun tipte söndürme sisteminin tesis edilebildiğini belirten Başkan Ömür Boyuer, gazlı söndürme sistemlerinde tesisin nitelik ve ihtiyaçlarına bağlı olarak uygun, güncel, sertifikalı ve ilgili standartlara göre tasarlandığını aktardı.

 

“SİSTEMİN KESME VANASI OLMALIYDI”

Gazlı söndürme sistemlerinde hesaplarda kullanılan hazın yangını söndürmesi için hacim içerisindeki oranının tasarım aşamasında belirtilmesi gerektiğini ve söndürücü hazın mahaldeki konsantrasyonunun insan sağlığı için etkilerinin sorgulanması gerektiğini ifade eden Boyuer, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Gazlı yangın söndürme sistemi çalıştığında ortamdaki oksijen oranını yaşam sınırlarının altına düşürdüğü için boğma etkisi yapabilmekte ve oluşturduğu sis nedeniyle insan görüşünü engelleyebilmektedir. Her türlü gazlı söndürme sistemleri kurulurken, otomatik gaz boşaltımı sırasında veya sistemin devreye girdiğini işleticiye ve mahalde çalışan personele bildiren ve kişilerin söndürme mahallini tahliye etmesini sağlayacak olan sesli ve ışıklı uyarılar temin ve tesis edilmek zorundadır. Sistemin koruduğu alana kontrollü girişin sağlanabilmesi için giriş kapısında kesme vanası olmalıdır. Karbondioksit gazlı yangın söndürme sistemleri insanların bulunmadığı trafo odaları, güç aktarma odaları, yanıcı sıvı depo odaları, elektrik kontrol pano odaları gibi mahallerde kullanılmalıdır. İnsan sağlığını tehdit edici unsurları bünyesinde barındırmayan FM200 gazlı yangın söndürme sistemleri insanların bulunduğu ortamlarda tercih edilmelidir. Avrupa ve Dünyadaki birçok ülkede insanların bulunduğu ortamlarda bu yangın söndürme sisteminin kullanılması yasal bir zorunluluktur. Tüplerin sökülüp yılda 1 kez bakımcı tarafından tartılarak doluluk kontrolü yapılmalı, yüzde 10’dan fazla azalma varsa doluma gönderilmelidir.”

“BU KAZADAN DERS ALINMALI”

Balıkesir Adliyesinde meydana gelen olaydan çıkarılacak dersler olduğunu belirten Boyuer; “Dizayn, işletme ve denetim aşamaları yukarıda belirilen gazlı yangın söndürme sistemi ile ilgili olarak yasal bakımdan denetim yetkisine sahip kurumlar ve kuruluşlar, Bakanlıklar, Belediyeler ve Valilikler gereken denetlemeleri yapmak ve yaptırmakla görevlidir. Ancak mevcut durumda yetersiz kadrolar, kadrolardaki teknik elemanların yetkin olmaması vb nedenler aslında işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin yeterinde sağlanamadığın göstermektedir. Önerimiz tüm kamuya açık binaların denetimlerinin Valilik makamı tarafından görevlendirilmiş ve yetkilendirilmiş TMMOB’ye bağlı ilgili Odalar ile İtfaiye Daire Başkanlığı görevlilerinde oluşturulacak ekip ile ivedilikle denetlenmelidir” dedi.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
SÖNDÜRME SİSTEMLERİNDE SAĞLIĞI TEHDİT EDİCİ UNSURLAR BULUNMAMALI
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!