Mantar son yemeğiniz olmasın!

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Önceki dönemlerde kaleme aldığımız ancak son günlerde vakalar arttığından dolayı tekrar hatırlatılması gereken bir konu var. Mantarlar…

Bunaltıcı sıcaklardan çıktığımız ve yağışlara hasret kaldığımız dönemlerde, özellikle bu işin sevdalıları yağmurları büyük bir heyecanla bekledi. Yağmurların ardından toprakta baş veren mantarlar, toplanmaya başlandı. Neredeyse her şehirden mantar zehirlenmesi haberleri görür olduk. Şeklini şemalini bilseniz dahi mantarlara her zaman şüpheyle yaklaşmalısınız. Kimi mantar zehirlenmeleri, basit gıda zehirlenmesi düzeyinde atlatılırken kimileri ise dolaşım ve bağışıklık sisteminize ciddi hasarlar vererek ölüme kadar götürebilir. Bu nedenle eğer uzmanı değilseniz bu işlere çok girmemenizi ya da yanınızda bir uzman ile toplama yapmanız naçizane önerimizdir.

Bu işi profesyonel düzeyde yapan milletler, mantar toplayıcılığına başlamadan önce bir takım eğitimlerden geçiyorlar. Zehirli olabilecek mantarların bir takım özelliklerini, görüntülerini, nerelerde yetişip nerelerde yetişemeyeceğini öğreniyorlar. Halk Eğitimler, bu şeklide kurslar açarak vatandaşa yardımcı olup, mantar zehirlenmesi vakalarının azalmasında rol oynayabilir. Basit bir zevk uğruna canınızdan olmaya değmez. 5 Ocak tarihli, ‘’Bazı mantarlar son yemeğiniz olabilir’’ başlıklı yazımda Danimarka’daki bir uygulamadan bahsetmiştim. Her bahar dönemi mantar zehirlenmesi vakalarında yaşanan artışlar, bu tip uygulamaları ya da bilgilendirme formlarını zaruri hale getirmiştir.

 O günkü yazıdan kısa bir metin; ‘’ Danimarka’da mantar toplamak popüler bir sosyal aktivite olarak kabul ediliyor. Yılın belli dönemleri rehber eşliğinde topluluklar mantar toplamaya çıkıyor. Danimarka da mantar çeşitliliği yoğun bir ülke olduğundan dolayı, zehirli mantar çeşitleri de epey fazla. Hükümet, mantara dayalı ölümleri ve zehirlenmeleri en aza indirgemek için bir uygulama geliştirmiş. Danimarka topraklarında yetişen tüm mantarlar fotoğraflanmış, yenilebilir ya da yenilemez olduğu belirtilmiş, dokunulmaması gerekenler listelenmiş, kısacası mantara dair tüm bilgiler bir uygulama altında toplanmış. Telefon kamerasından, uygulama üzerinden mantarın fotoğrafı çekildiğinde uygulama o mantarın hangi cins olduğunu, zehirli olup olmadığını hatta ne şekilde tüketilmesi gerektiğine kadar söylüyor size.  Mantar toplama işini özellikle spor olarak yapanlar için muhteşem bir uygulama. Geçtiğimiz kasım ayında sadece İstanbul’da mantar zehirlenmesinden dolayı 5 kişi yaşamını yitirdi. Bunun önüne geçmek adına böyle bir uygulamayı ülkemizde de yürürlüğe sokmak güzel fikir olabilir.’’ Mantar toplamanın hem bir spor hem de bir zevk olduğunun farkındayız. Her sporda olduğu gibi bunu da bilinçli bir şekilde yapmak gerekir. Eminiz ki mantarın gerçekten son yemeğiniz olmasını istemezsiniz.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
Mantar son yemeğiniz olmasın!
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!