OMURGA EĞRİLİĞİNE DİKKAT

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Balıkesir’de çalışmalarını Uzman Dr. Kaya Barut ile sürdüren Uzman Fizyoterapist ve Schroth terapisti Asuman Gökçin, Skolyaz (Omurga Eğriliği) hastalığına dikkat çekti ve pek çok insanın kendinde omurga eğriliği olduğunu bilmediğini vurguladı. Tanısı genellikle çocukluk çağında fark edilen Skolyoz hastalığının, yetişkinlerde de göğüs röntgeninde tesadüfen saptandığını kaydetti. Pek çok hastanın, kendi kendine, Bel oyuntularının simetrik olmadığını fark etmediğini belirtip, erken tanının çok önem arz ettiğini ifade etti.

Gökçin, omurga eğriliğinin tedavi edilebileceğini hatırlatarak şunları söyledi. “Skolyoz omurganın üç düzlemde yer değiştirmesiyle gelişen bir sağlık sorunudur. Röntgen filmlerinde omurganın sağa ya da sola doğru 10 dereceden fazla eğikliğinin fark edilmesiyle bu tanı konur. Her yaşta görülmekle birlikte en sık ergenlik döneminde karşımıza çıkmaktadır. 10-16 yaş arasındaki çocukların % 1-3’ü risk altındadır. Nedeni halen bilinmemekle birlikte kız çocuklarında erkek çocuklarına göre 8 kat daha fazla görülmektedir. Temel olarak üç majör tipe kategorize edilebilir: Konjenital Skolyoz (Doğuştan Skolyoz), Sendromik Skolyoz (Merkezi sinir sisteminin ya da kasların nörolojik hastalığı nedeniyle gelişen Skolyoz) ve idiyopatik skolyoz (Nedeni bilinmeyen Skolyoz) Konjenital skolyoz doğuştan, anne karnında gelişim aşamasında ortaya çıkan skolyozdur. Sendromik skolyoz ise kas-sinir sistemi, iskelet sistemi ya da konnektif doku bozuklukları gibi başka bir hastalığın neticesinde gelişen türdür. İdiyopatik skolyozun ise nedeni belli değildir ve en sık bu formu karşımıza çıkmaktadır. İdiyopatik skolyoz başlangıç yaşına göre çeşitli sınıflara ayrılır. 0-3 yaş aralığındaki hastalar infantil, 4-9 yaş aralığındaki hastalar juvenil, 10 yaşından büyük hastalar ise adolesan idiyopatik skolyoz olarak sınıflandırılırlar. Herkesin evde kolaylıkla uygulayabileceği  Adam’s öne eğilme testi ile kolaylıkla erkenden fark edilebilir. Tedavisi multidisipliner bir ekip çalışması ile mümkündür ve aile ekibin en önemli üyesi olarak Ortopedi uzmanı, Schroth terapisti  ve Ortotist ile birlikte hareket eder. Tedavide amaç öncelikle omurganın sağa ya da sola eğilme derecesini ifade eden Cobb açısının artmasını durdurmak, sonrasında  ise bu açıyı düşürmektir. Ortopedi hekimleri bu tedaviyi Cobb açısına göre şekillendirirler.0-10 derece arası gözlemle, 10-20 derece arası uzman bir fizyoterapist eşliğinde skolyoza özel egzersizlerle, 20-45 derece arası korse ve skolyoza özel egzersizlerle, 45 derece üzeri durumlar ise cerrahi olarak tedavi edilir.  Günlük yaşam aktivitelerine dikkat etmek de tedavinin başarısı üzerinde önemli bir etkiye sahiptir” diye konuştu.

 

 

Her yıl 1-30 Haziran arası tüm dünyada skolyoz farkındalık ayı olarak kutlanmaktadır. Omurga eğriliği erkenden fark edildiğinde egzersizle tedavi edilebildiği için çeşitli etkinliklerle erken tanının önemine dikkat çekilmeye çalışılmaktadır

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
OMURGA EĞRİLİĞİNE DİKKAT
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!