KEPSUT ZİRAAT MEKTEBİNİ KİM KURTARACAK?

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Balıkesir’in pek çok değerlendirilemeyen değerlerinden birisi olan Kepsut Ziraat Mektebi. Türkiye’nin ilk ziraat mektebi unvanını taşıyor. Kurulduğu 1915 yılındaki adı Çiftlik Mektebi, günümüzdeki ismiyle Kışla. Eğitim hizmeti vermeye başladığında, bölgeye canlılık kazandırdı. Ülkeye katma değer ekleyeceği beklenirken, Yunanlıların işgalinden sonra okul askeri kışlaya dönüştürüldü. İşgalin sona ermesinden sonra Ziraat Mektebi olarak, mera, bağ, bahçe, fidanlıklar, laboratuvar, tarım araç gereçleri, tamirhane ve yöre üreticisine günlük hava durumunu bildirmek üzere kurulan rasathanesiyle imrenilecek düzeyde bir eğitim merkezi oldu.

 

Kepsut Ziraat Mektebi’nde kurulan çiftlik, öğrencilere tarım ürünleri yetiştirilmesinde bilgi kaynağı oldu. Bilimsel çalışmalarla elde edilen deneyimi öğrencilere aktarırken, hayvancılık, hayvan hastalıkları, hayvan hastalıklarıyla mücadele, konserve üretimi ve arıcılık konularında eğitim verdi. Ziraat Mektebi, ekonomik nedenlerle 1928 yılında kapatıldı.

 

 

BİNALAR TALAN EDİLDİ

İster Çiftlik Mektebi, ister Ziraat Mektebi, ister Kışla diye adlandırın, değerlendirilemeyen bu değeri. Binalar tamamen terkedildikten sonra, ganimet bilinmiş, kapısı, penceresi, çatısı, kiremitleri, pek çok yerde olduğu gibi burada da talan edilmiş. Bazı yerlerde 4 duvar, bazı yerlerde de yıkılmış duvarları kalmış. Kepsut’un yerel yöneticileri, burayı tekrar canlandırmak için uğraş vermiş. Kimi yönetici, arazi ve kalıntıların ziraat fakültesi olmasını önermiş, kimi yönetici de restore edilip turizme açılması için mücadele etmiş, gelenler, gidenler proje üretmiş. Hepimizin bildiği atasözü ile “Bir arpa boyu yol kat edilmemiş” kimse hedefe ulaşamamış. Yapılan çalışmalar, verilen sözlere bir örnek göstermek istersek, Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın twitter sayfasını bakmak gerek. Ajans, tarihi kalıntıların restore edileceğini müjdeliyor.

 

 

KEPSUT BELEDİYESİ BÖLGEYİ MESİRE ALANI YAPTI

Kepsut Belediyesi geçtiğimiz yıllarda peyzaj çalışmaları yaparak bölgeyi mesire alanına dönüştürdü. Kepsut Halkı ise her ağaçlık alanda mesire yerleri yapılabileceğini  hatırlatıp, eski Kışla’nın,  İstanbul’un Eyüpsultan İlçesi’ndeki 1700’lü yılların başında yapılan Rami Kışlası gibi restore ettirilip turizme kazandırılmasını istedi. Başka seçeneklerin de olduğunu söyleyen Kepsutlular, kütüphane, ya da eksikliği hissedilen bir okul yapılmasının yararlı olacağını kaydetti.

 

 

 

 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
KEPSUT ZİRAAT MEKTEBİNİ KİM KURTARACAK?
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!