KAMULAŞTIRMA İŞLEMİ TAMAMLANMAYINCA DURUM BÖYLE OLUYOR
AVLU dedikse bir bölümü, hepsi değil. Kamulaştırma işlemleri tamamlanmadan yapılan Avlu Balıkesir’de 8619 Ada 2 Parseldeki arsa, bir hissedarın borcuna karşılık satışa çıkarıldı. 1. İcra Dairesi’nin ilanında, satışa çıkarılan bölgenin avantajları, üzerindeki yapılar, hâttâ aydınlatma sistemi ve çevre düzenlemesine kadar her şey tek tek anlatılmış. İlginç olansa, kamulaştırma davalarının hâlâ devam ettiği Avlu’da, satışa çıkarılan yerdeki yapıların ruhsatsız olduğu iddiası. İlanda, 8619 Ada 2 Parseldeki taşınmazın üzerindeki yapıların Belediye’de imar kaydı olmadığı belirtiliyor. Bu yapılar, Kent Konseyi ve Yağlı Güreş Birliği binaları…
SATIŞA çıkarılan arsa için 20.6 milyon TL değer biçilirken, davacının hissesine 3.3 milyon TL düşüyor. Arsadaki yapılar için belirlenen fiyat ise 2.8 milyon TL. 7.648 metrekarelik arsanın ilk satış ihalesi 26 Eylül 2022 tarihinde 1. İcra Müdürlüğü’nde yapılacak. Arsanın kaydında Balıkesir 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin şerhi bulunuyor. Büyükşehir Belediyesi’nce yapılan ve yine Belediye’nin şirketi tarafından işletilen Avlu’da böyle bir durumla karşılaşılması, görev ihmali ve kamu zararı iddialarını da beraberinde getiriyor.
İcradan satılık AVLU var alır mısınız?
BALIKESİR 1. İcra Dairesi’nin çok ilginç bir taşınmaz satış ilanı yayımlandı, Basın İlan Kurumu’nun ilan portalında.
Nesi ilginç?.. Sonuçta İcra Daireleri hergün onlarca taşınmazı satışa çıkarıyor. Bu da onlardan biridir.
“Balıkesir İli, Karesi İlçesi, Çakmak mevkii, 8619 Ada, 2 Parsel” diye yazın Parsel Sorgu’da..
Karşınıza Avlu Balıkesir adresi çıkıyor.
Evet evet, yanlış okumadınız, Avlu Balıkesir!
***
“BU nasıl olur” demeyin, olmuş işte.
Bir alacaktan dolayı icra işlemi başlatılmış; 8619 ada 2 parselde kayıtlı taşınmaz satışa çıkarılmış.
Tamamı değil canım, bir kısmı.
254.961 hissenin 35.722’si.
Olsun; sonuçta Avlu Projesi’nin içinde kalıyor.. Üç yüz metrekare de olsa, bir dönüm de olsa, Avlu’nun parçası.
Bu arada İcra’dan satışa çıkarılan hissenin de içinde bulunduğu arsa vasıflı taşınmaz 7.648,83 metrekare.
***
İCRA Dairesi’nin ilanında arsanın konumu öyle bir tarif edilmiş ki, “yani bakın, o derece kıymetli bir yer” demeye geliyor.
Arsanın yeri şöyle tarif ediliyor:
“Şehir merkezine yaklaşık 1.100 metre mesafede.. Eski Vali Konağı’na 130 metre.. (Konak yıkıldı, yerine apartman yapıyorlar…) Kuzey tarafında Marangozlar Sitesi.. Güney tarafında Atatürk İlköğretim Okulu; yaklaşık 250 metre batı tarafında. Kuzeyinden ve güneyinden demiryolu geçiyor.. Güney tarafında Çay Deresi var. Arsanın kuzeyindeki konutlar oldukça rağbet gören bir bölgede. Yol, su, elektrik, doğalgaz, kanalizasyon, ulaşım, haberleşme gibi tüm altyapı hizmetleri mevcut… İlgili parsel bu altyapı hizmetlerinden yararlanabilecek durumda.”
Alan yaşadı yani!
***
ŞİMDİ geldik arsayı daha da kıymetlendiren asıl mevzuya.
İlanda şöyle deniyor:
“8619 ada 2 parselde kayıtlı arsa, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Daire Başkanlığı’nca yapımına 2015’de başlanan ve aşamalı olarak devam eden Çay Deresi Rekreasyon Alanı dahilinde kalmaktadır. Toplamda 240.000 metrekare alan üzerinde, iki etap halinde yapılmakta olan projenin birinci etabı idari bina, showroom, 12 adet ticari bina, 517 araçlık otopark, 1600 metre koşu parkuru, 2 adet çocuk oyun alanı, fitness alanı, gölet, 300 metrekare seyir havuzu, havuz sahnesi, çim anfi, 9 parça mini golf alanından.. ikinci etabı, 17 adet ticari bina, 232 metre koşu parkuru, 1 adet çocuk oyun alanı, 1800 metrekare seyir havuzu, 3900 metrekare skate park alanından ve ayrıca 78.000 metrekare yeşil alan, 43.910 adet bitki ve 25 adet topiary (bitki budama sanatı)’den oluşmakta olup, Çamlık Tepesi ile Çay Deresi Rekreasyon Alanı’nı birleştiren bir teleferik istasyonunu da kapsamakta olup.. Bu aşamada ekonomik nedenlerle teleferik projesinden vazgeçildiği bilgisi alınmıştır.”
İcra ilanını okuyan, Avlu Balıkesir’in komple satışa çıkarıldığını falan zannedecek!
***
DANANIN kuyruğu kopsun mu; haydi kopsun o zaman.
Deniyor ki ilanda: “Söz konusu parsel üzerinde halihazırda 260 metrekare alana oturan, betonarme karkas tarzda, tek katlı, inşaatı tamamlanmış, doğramalı PVC bir idari bina ile, 1450 metrekare alana oturan betonarme karkas tarzda, bir kısmı iki katlı, cephesi cam giydirme kaplamalı, inşaatı tamamlanmış showroom binası bulunmaktadır. Bu binanın girişinde 250 metrekarelik bir açık alan ile binaya ulaşım yolunun zeminin andezit kaplama yapıldığı gözlenmiştir.”
Bu ne detay birader?
Ama bahçedeki heykelleri yazmayı unutmuşlar! Sıra sıra Marmara mermerinden mamul, hepsi sanatçıların elinden çıkma, başka bir eşi olmayan, özgün sanat eserleridir bunlar. ‘Taşınır’ durumda oldukları için yazmadılar demek ki…
***
ŞİMDİ kuyruk kopuyor, sabredin.
İlanda şöyle bir ifade yer alıyor:
“Karesi Belediyesi sınırları içinde kalan arsa 1/1000 ölçekli uygulama imar planında park alanı olarak gösterilmektedir. Mahallinde parsel üzerinde inşaatı tamamlanmış durumda iki adet bina mevcut olup, birisi sergi salonu ve Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği binası olarak kullanılmaktadır. Karesi Belediye Başkanlığı’nda bu yapılarla ilgili herhangi bir inşaat ruhsatına rastlanılamamıştır.”
Nasıl yani?
Hem başkasının arsasına çöküp, hem de üstüne kaçak bina mı dikmişler?
Aynen öyle olmuş…
Koptu kuyruk!
***
BÜYÜKŞEHİR Belediyesi’nde baştan beri ‘kervan yolda düzülür’ anlayışı hakim olduğu için.. “Avlu olayında da istim arkadaş gelsin, biz işimize bakalım” demişler.
Kamulaştırmalar yapılmış o zaman.. İki mülk sahibi itiraz etmiş, yargıya gitmiş.
İcra’nın satışa çıkardığı hisse de, henüz kamulaştırma davası devam edenlerden birine ait. Borcuna karşılık satılıyor.
***
İLGİNÇ olan, Edip Uğur zamanında başlayıp ilk etabı tamamlanan Avlu Balıkesir’de, kamulaştırma işlemleri neden bu kadar ağırdan alınmış? “Bunlar küçük işler, hallederiz” diye düşündüler herhalde.
Edip Uğur istifa edip ayrıldı, Zekai Kafaoğlu iş başına geldi; demek ki O da bakmamış hiç bu işlere.
Üç buçuk senedir Yücel Yılmaz var görevde.. Satışa çıkarılan arsanın üstündeki Kent Konseyi binasına, başkanlığını yaptığı Yağlı Güreş Birliği binasına hergün girip çıkıyor.. “Ruhsatsız, kaçak bina” diye düşünmüyor!
Vatandaş kaçak çıkma yapsa, hem idari ceza, hem mahkeme.. Bandırma’da yaşandı meselâ; şehit babası balkonuna sundurma yaptırmış, adama ağır para cezası kestiler, hapis cezası verdiler, sonra paraya çevirdiler.
Üç buçuk yılda kaç kere çözülürdü bu olay.
***
OLMAZ ya, oldu diyelim.. Vatandaşın biri ilandaki cazibeye kapıldı ihaleye girdi. Arsada hissesine düşen yeri aldı, parasını ödedi, tapuyu kaptı. “Avlu Balıkesir’in yarısı benim” diye dolaşacak ortalıkta.. Arsanın üstündeki taşınmazlardan payına düşeni isteyecek. Cebine koyup götüremeyeceğine göre, “bunlar için bana hissem oranında kira ödeyeceksiniz” diyebilecek!
Ya da şöyle olacak..
Büyükşehir Belediyesi’nin emlak işlerine bakan arkadaşlar girecek ihaleye, salonun kapısını tutacak, içeriye kimseyi aldırmayacak, ısrarcı olana ayar verecek, sonra satışa çıkan yeri almak için fiyat artırımı yapacak, vesaire vesaire.
Büyükşehir Avlu Balıkesir olayında baştan beri zararda zaten.. Yine zarar edecek.
Arsa ve üstündeki binalar için ikinci kez para ödeyecek.
Bir kamu zararı, bir görev ihmali var mı bu işte? Var gibi görünüyor.
Sonuçta krizi çözmek için Belediye kasasından yine para çıkacak; tıpkı Avlu’yu işleten Marmara Mall şirketini devir alırkenki gibi.
***
İCRACILAR arsa üstündeki elektrik direklerinden trafoya, kamera sisteminden güç kaynağına kadar her şeyin bedelini çıkarıp yazmışlar ilana. Taşınmaza 20.6 milyon TL, yapılara 2.8 milyon TL fiyat biçmişler. Davacının hissesine düşen miktarı da belirlemişler. 3 milyon 316 bin 341 TL.
Yüzde 8 de KDV var.
Yücel Yılmaz’a selam ederim.