BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ’NDE GÜNDEM: YAYLADA NASIL KURTULUR?
10 Burda ve Avlu Balıkesir’in devreye girmesiyle cazibesi kalmayan Yaylada AVM hızla boşaldı. 2031’e kadar işletme hakkı olan Park A.Ş. AVM’yi Büyükşehir Belediyesi’ne devretmek istiyor. Özmerkez’i yıkma planları yapan Büyükşehir yönetiminin hedefi, Belediye’yi Yaylada’ya taşımak. Park A.Ş.’nin devir karşılığında ne kadar para istediği açıklanmıyor. Şirket ve Büyükşehir arasında yapılan görüşmeler de sır gibi saklanıyor.
Büyükşehir Belediyesi, Yaylada AVM’yi işleten Park A.Ş. ile fesih müzakereleri yapmak için Meclis’ten yetki istedi. Plan Bütçe Komisyonu’nun yetki verilmesini uygun bulduğu rapor, Meclis’te uzun süre tartışıldı. CHP ve İYİ Parti grupları, Belediye ile şirket arasında yapılacak görüşmelerin şeffaf olmasını, anlaşma sağlanacak rakamların Meclis ve kamuoyuyla paylaşılmasını ve taraflar arasında anlaşma sağlandıktan sonra konunun yeniden Meclis’te onaylanmasını teklif etti. Ancak bu teklif kabul görmedi. Genel Sekreter Mustafa Küçükkaptan, “kıymet takdirlerini açıklayamayız, bunlar adamın ticari sırrı, yapılacak görüşmeleri kayıt ortamı olmadan sizlerle paylaşabilirim. Arabuluculuk masasına oturacağız ve bu konuyu çözmemiz lazım” dedi. Fesih görüşmelerinin sonunda yeniden Meclis kararı alınması gerektiğine dikkat çeken CHP ve İYİ Partililer, komisyondan gelen rapora ret oyu verdi. Karar oy çokluğuyla geçti.
BALIKESİR Büyükşehir Belediyesi, eski cazibesini yitiren ve hızla boşalan Yaylada AVM’yi hizmet binasına dönüştürme planları yapıyor. Yaylada AVM’yi yap – işlet – devret modeliyle inşa edip işleten Park A.Ş.’nin işletme süresi 2031 yılında sona eriyor. Ancak 10 Burda AVM ve Avlu Balıkesir’in devreye girmesiyle şaşaalı günleri geride kalan Yaylada AVM adeta boşaldı. Çeşitli markaların mağazalarının bulunduğu AVM’de neredeyse mağaza kalmadı. Daha önce AVM içinde faaliyet gösteren akaryakıt istasyonu da kapandı ve yerine gece kulübü formunda bir işletme yapıldı. AVM’nin şu anda en önemli gelir kaynağı Onhann Otel ve Restoran işletmesi. Otelin en iyi müşterisi ise Büyükşehir Belediyesi.
Sözleşme gereği 2031 yılına kadar kiracılığı devam eden Park A.Ş., işlevsiz durumdaki AVM’yi Büyükşehir Belediyesi’ne devretmek istiyor. Bu amaçla şirket yönetimi tarafından Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na sözleşmenin karşılıklı feshi için bir dilekçe verildi. Ancak söz konusu şirket, 2031’e kadar işletme hakkına sahip olduğu AVM’yi bedeli karşılığında Büyükşehir Belediyesi’ne devretmeyi düşünüyor. Bu devir teslim işleminin karşılığında Büyükşehir Belediyesi’nin ne ödeme yapacağı bilinmiyor.
BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ’NDE YAYLADA GÜNDEMİ
AVM’yi işleten Park A.Ş.’nin sözleşmenin karşılıklı feshi için Büyükşehir Belediyesi’ne dilekçe vermesi sonrasında, fesih sürecinin yürütülmesi için arabulucuya gidilmesi gündeme getirildi. Büyükşehir Belediye Meclisi’nin dünkü oturumunda, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan gelen rapor ele alındı. Komisyon raporunda, konunun arabuluculuk zemininde sulhen çözülmesi ve sözleşmenin karşılıklı feshedilmesi içir Büyükşehir Belediye Başkanı ve O’nun yetkilendireceği bir komisyona yetki verilmesi uygun bulundu. Rapora Komisyon üyeleri Oktay Erbalaban ve Adil Levent Coşkun ret oyu verdi. Karar Komisyon’dan oy çokluğuyla çıktı.
“RAKAMSAL OLARAK MECLİS’E BİLGİ VERİLMELİ”
İyi Partili Meclis Üyesi Emine Nur Çöller, rapor hakkında söz alarak arabuluculuk müessesesinin nasıl işlediğini hatırlattı. Sürecin müzakereler ve anlaşma protokolü olarak iki aşamadan oluşması gerektiğini, ne karşılığında anlaşılacağını bilmediklerini, anlaşma sürecinin sonunda konunun tekrar Meclis’e getirilip onaylanması gerektiğini söyledi. Çöller, “bu konuda Büyükşehir Belediye Başkanı’na yetki verilmesinde hemfikiriz, anlaşmanın Balıkesir’in menfaatine olacağını da düşünüyoruz. Ancak bu müzakerelerde ne karşılığında anlaşılacak, nasıl bir protokol yapılacak, rakamlar olarak Meclis’i bilgilendirmeniz gerekir. Bunun sonrasında Meclis’ten onay alınması gerekiyor” şeklinde konuştu.
“TERTEMİZ ŞEKİLDE HALLEDELİM İSTİYORUZ”
Çöller’in rapora bu anlamda şerh konulması isteğine CHP Grubu’ndan da destek geldi. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Küçükkaptan ise rakam veremeyeceklerini, ticari sır olduğunu söyledi. Küçükkaptan, Yaylada AVM’nin 10 Burda ve Avlu nedeniyle iş yapamaz hale geldiğini söyledi. Arabulucu olarak Ankara Üniversitesi’nden uzman profesörlerin görev yapacağını da belirtti. Park A.Ş. ile yapılan görüşmeler hakkında rakamsal bilgi vermekten kaçınan Küçükkaptan, AVM bünyesindeki Onhann Otel’in gelirleriyle ilgili rakamlar vermekten çekinmedi. Küçükkaptan, “kıymet takdirlerini açıklayamam, adamın ticari sırrı, bunlar özel veriler, şeffaf olarak kayıt ortamı olmadan paylaşmayı kabul ederim. Arabuluculuk masasına biz oturacağız. Türkiye’nin en yetkili arabulucusu gelecek, Ankara Üniversitesi’nden birkaç profesörler olacak. Bunu çözmemiz lazım. Otel full çalışıyor, biz para veriyoruz, geceliği 600 – 700 lira, aylık geliri 2 milyon lira, otel dolu. Gelir hesabına göre mi yapacağız, maliyet hesabına göre mi yapacağız? Bize bir bina lazım. Yenisini yapmak doğru değil bu ekonomik şartlarda. Arabuluculuk süreci hukuk sistemini rahatlatan bir süreç, anlaşabilir miyiz, gücümüz yeter mi, onu da tartışacağız. Başka bir toplantıda değerleri paylaşabilirim. Masadan Meclis’e soracağım diye kalkarsam o arabuluculuk süreci olmaz, 40 gün gibi süresi var bunun, bu sürede bitirmek zorundayız, tertemiz şekilde halledelim istiyoruz” dedi.
BAHÇAVAN KAPALI OTURUM TEKLİF ETTİ
Meclis Başkanlığı’nı yürüten Dursunbey Belediye Başkanı Ramazan Bahçavan, konunun mahremiyeti nedeniyle kapalı oturum yapmayı teklif etti. Bahçavan, “bazı mahrem şeyler konuşacaksak eğer kapalı oturuma geçeceğim” dedi. Genel Sekreter Küçükkaptan, sürecin başlaması sonrasında böyle bir toplantının yapılmasının daha uygun olacağını kaydetti.
Meclis Başkanı Bahçavan, “uzlaşma olduktan sonra yeniden Meclis’ten onay alınması söz konusu olmaz. Konuyu ayrıca denetim komisyonuna bırakmayalım” dedi.
Bu arada Genel Sekreter Küçükkaptan, “siz siyasisiniz biz bürokratız, biz anlaştık diyelim, siz altına şerh düştünüz, o zaman ben ondan korkarım, ne yapacağım ben o zaman” diye sordu. Muhalefetin şerh talebi üzerine Genel Sekreter Küçükkaptan. Bilirkişi raporlarının meclis üyelerine sunulabileceğini söyledi.
İYİ Partili Meclis Üyesi Serkan Mehmet Ertan da meclis kararına şerh düşülmesini istedi. Ertan, “biz burada ticari sırları merak etmiyoruz, bununla ilgili Büyükşehir’in ne avantajı olacak, karşı taraf ne istiyor, biz ne veriyoruz, aradaki fark uçurum değilse, bunları bize açıklayın. Kar zarar ilişkisi yaparız, biz buraya geçtikten sonra karımız şu olacak dersiniz, biz de buna evet deriz. Biz Büyükşehir’in kazancına bakıyoruz” dedi.
MİLLET İTTİFAKI RET OYU VERDİ
Büyükşehir ve Park A.Ş. arasında arabuluculuk görüşmeleri için Belediye Başkanı’na yetki verilmesiyle ilgili komisyon raporuna, CHP ve İYİ Parti grupları ret oyu verdi. Rapor, oy çokluğuyla kabul edildi.