İKTİDARIN YANLIŞ UYGULAMALARINI GÖRÜP, MUHALEFETİN YANLIŞLARI KARŞISINDA ÜÇ MAYMUNU OYNAMAK OLMAZ!
İktidarın belediyeleri için “çatır çatır arazi satıyorlar, imar rantı için çalışıyorlar” diye kızıp bağırırken, muhalefet belediyelerinin benzer uygulamalarına seyirci kalınmamalı. Zeytinliklerin konut alanına dönüştürülmesi, mera vasıflı arazilerin sanayi sitesi olarak değerlendirilmesi, sulak ve bataklık alanlara inşaat ruhsatı verilmesi gibi pek çok hatalı ve kamu çıkarı gözetilmeyen uygulamaları var muhalefet belediyelerinin.
Edremit Belediyesi’nin sulak alanda inşaat ruhsatı vermesine, Burhaniye Belediyesi’nin Pelitköy’deki zeytinlik arsaları konut alanına dönüştürme çabasına, Bandırma Belediyesi’nin yüzlerce dönümlük mera alanının küçük sanayi sitesi olarak tahsisine onay vermesine ne diyeceğiz? Büyükşehir ve iktidar partisine mensup ilçe belediyelerinin attığı her adımı takip ederken, muhalefet belediyelerin yaptıklarına sessiz kalmak adil bir davranış olmaz.
BİR zeytin ağacı kesildiğinde, doğa ve çevreye saygımız gereği nasıl bas bas bağırıyoruz değil mi?
Kesenlere, katledenlere lanet okuyoruz.
İktidarın zeytin yasasını delmek için attığı siyasi taklalar ve yönetmelik manevralarına hep birlikte tepki gösteriyoruz.. Basın açıklamaları, çevre eylemleri peş peşe geliyor.
Belediyeler, yerleşim alanlarındaki tarım arazilerinin, kamunun ortak kullanabileceği alanların vasfını değiştirip haraç mezat satınca.. Yüksek sesle sövüyoruz!
Hedef her zaman iktidar ve iktidarın yerel yönetimlerdeki temsilcileri oluyor.
Büyükşehir Belediyesi meselâ..
Şehrin en değerli yerlerindeki arsalar için, ticaret – konut alanı olarak imar değişikliği yapıp yüksek bedellerle satışa çıkarıyor.. Meydanlarda toplanıp gırtlak patlatıyoruz slogan atarken.
İlçe belediyesi, kendisine bağlı kırsal mahallenin arazilerini fahiş rakamlarla dışarıdan gelenlere ihaleyle veriyor.. Köylünün mağduriyetine dikkat çekiyoruz; köye gidip vatandaşlarla pozlar veriyoruz.. Köylünün sesi oluyoruz.
Zeytinlik alanlara üç kilometre mesafede herhangi bir tesis, sanayi yatırımı, madencilik faaliyeti ve benzerlerinin yapılmayacağına dair kanuna rağmen.. Yönetmelik çıkarıp, ‘enerji madenciliği’ kapsamında, ulusal ihtiyaçlar bahane edilerek zeytinlik alanların delik deşik edilmesine izin verilince..
Yine meydanlarda toplanıp, “zeytinime dokunma” pankartları açıyoruz!
Ama bütün bunları hep iktidar ve onun yerel yönetimlerdeki temsilcilerine, iktidarın belediyelerine yönelik yapıyoruz.
Onlar da haklı olarak, “sizinkiler de çatır çatır satıyor, şakır şakır kesiyor, niye sesiniz çıkmıyor” diye tepki gösteriyor haklı olarak.
Haklılar.. Çünkü iktidar yapınca bağırıyoruz.. Muhalefet yapınca susuyoruz!
***
EDREMİT BELEDİYESİ BATAKLIĞA İNŞAAT RUHSATI VERİYOR!
BÜYÜKŞEHİR Belediyesi, Edremit Körfezi’nde, Akçay’da, sulak alan bölgesinde imar rantı arayışında.. Hazine’den devraldığı arazilerin statüsünü değiştirip yeni ticaret ve konut alanları, turizm ve sosyal alanlar oluşturmaya çalışıyor. Burada üretilecek arsaların satışından önemli bir gelir etmenin derdine düşüyor.
Bunu görüyoruz, biliyoruz ve sütunlardan, sayfalardan haykırıyoruz. Çevreci tepkiler dinmiyor; teknik anlamda önemli uyarılar yapılıyor. Körfez bölgesindeki çevre örgütleri “sulak alanıma dokunma” eylemleriyle sesini duyurmaya çalışıyor.
Ama aynı bölgede, CHP’li Edremit Belediyesi, bataklık olarak bilinen alanda bir şirketin villa inşaatlarına ruhsat veriyor; bir iki duyarlı ses dışında, “Eyy Edremit Belediyesi, bu nasıl iş” diye soran olmuyor!
Yine Edremit Belediyesi, AK Partili Büyükşehir Belediyesi’nin Zeytinli’deki arıtma tesisini Çıkrıkçı’daki tarım kooperatifine tahsis edilen 111 dönümlük tarım toprağına taşıyıp, arıtmadan boşalacak alanı imara açma planlarına ortakçı oluyor; cılız da olsa gösterilen tepkileri göğüslemeyeceğini anlayan CHP’li Belediye, ilgili komisyonlardan gelen olumsuz raporların ardına sığınıp kendini kurtarıyor!
Körfez’de, muhalefetin belediyeleri imar planı değişiklikleri yapıyor, zeytinlik alanlar konuta, ticarete, sanayiye açılıyor.. Herhalde “bizden olan yapabilir, onlarınki yapamaz” anlayışında olmalıyız ki, iktidarınkiler yapınca ses çıkarıp, muhalefettekiler yapınca aç maymunu oynuyoruz!
***
MECLİS GÜNDEMLERİNİN YÜZDE SEKSENİ İMAR!
CHP’li Burhaniye Belediyesi, Taylıeli’ndeki zeytinlik alana AVM ruhsatı veriyor.. Yap – işlet – devret modeliyle ihale yapıyor.. Şarkıcı İbrahim Tatlıses’in şirketi ihaleyi kazanıyor. Sonra bu işe tepkiler geliyor, Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler geri adım atıyor, ihaleyi iptal ediyor. Bu işten siyasi kazanım bile sağlıyor…
Sanki köydeki zeytinlik alanda AVM yapılmasına onay veren kendisi değilmiş gibi, ihaleyi iptal etmek zorunda kaldıktan sonra, boy boy açıklamalarla “zeytinlikleri kurtaran kahraman” havalarına giriyor!
Oysa aynı Deveciler, Ören’in en müstesna yerinde, bölgenin imar dokusuyla ve doğallığıyla hiç uyuşmayacak çok katlı bir otel inşaatına onay veriyor.
CHP’li belediyelerin meclis karar özetlerini bir inceleyin.. Girin internet sitelerine, bulun kararlar bölümünü, ilk sıradan başlayıp sonuna kadar okuyun.
Yüzde sekseni imar değişikliği, tadilat, bir bölü beş bin, bir bölü bin, vasıf değişikliği, satış yetkisi gibi yığınla madde göreceksiniz. Kutsanan zeytin ağaçlarının ve zeytinlik bölgelerin yıllar içerisinde nasıl konut alanına dönüştürüldüğünü uzun uzun anlatmaya gerek yok. Bunu zaten hepiniz biliyorsunuz.
“Zeytinime dokunma” diye bağırırken meydanda.. İğne – çuvaldız deyimini de hatırlamanız gerekiyor. Zeytinliklere sadece iktidar değil, muhalefet de dokunuyor çünkü!
***
‘ZEYTİNİME DOKUNMA’ DİYE HAYKIRIRKEN…
İŞTE bir dokunuş örneği size.
Gerçi öyle büyük bir alan değil.. Ama sonuçta zeytinlik. İçinde zeytin ağaçlarının olduğu bir araziden söz ediyoruz.
Burhaniye Pelitköy Mahallesi’nde yazlık villaların arka kısmındaki zeytin alanlardaki arazilerin imar vasfı değiştiriliyor. 577 ada 3 nolu parsel ve çevresi konut ve park alanına dönüştürülüyor.
Yine 532 ada 4 parsel, 878 ada 1 ve 2 numaralı parsellerin konut ve park alanına dönüştürülmesi için İmar Komisyonu’ndan gelen olumlu rapor doğrultusunda Belediye Meclisi oybirliğiyle karar veriyor.
Nazım imar planı teklifleri Büyükşehir Meclisi’ne geliyor; İmar Komisyonu’nda değerlendiriliyor.. Komisyon Burhaniye Belediyesi’nin teklifini geldiği şekliyle kabul ediyor. Büyükşehir Meclisi’nde bir ret oyuna karşılık 88 oyla kabul ediliyor.
Ret veren isim, malumunuz olduğu üzere Bağımsız Meclis Üyesi Mimar Cengiz Dikici.
Bu arazilerin zeytinlik alan olmasını dikkate alarak ‘ret’ oyu kullanıyor.
***
HANİ, “zeytinime dokunma” diye bağırıyoruz ya iktidara.. Adil olmak lazım, adaletli olmak lazım; muhalefetin yönettiği belediyelerin böyle ufak ufak dişleyerek yuttuğu zeytinlikler için de aynı şekilde bağırmak gerekiyor.
***
BANDIRMA’DA MERA ALANINI SANAYİ SİTESİ YAPMAK İSTİYORLAR
BANDIRMA’da da benzer bir durum var. Bu kez zeytinlik değil konu; mera vasfı taşıyan bitişik iki arazinin küçük sanayi sitesine dönüştürülmesi gündemde!
Hani, Ayvalık Karaayıt köyünün meralarını Bilfer Madencilik Şirketi’ne tahsis eden Mera Komisyonu’na tepki gösteriyorduk.. Yine kırsaldaki mera alanlarının farklı amaçlarla dönüştürülmesine kızıp öfkeleniyorduk. Köylünün hayvan otlatacağı meraların taş ocağı, maden atık deposu ve benzeri amaçlarla kullanılmasına karşı çıkıyorduk, basın açıklamaları, eylemler yapıyorduk. Pankartlar açıp öfkemizi, tepkimizi dillendiriyorduk.
Bandırma’daki de mera… Edincik’teki mera alanlarıyla ilgili aynı durum gündeme geldiğinde, gazete olarak yine tavrımızı ortaya koşmuştuk. Adres yine Bandırma; konu yine mera!
Bandırma Kavacık Mahallesi’nde 2591 ada 275 parsel ve 2593 ada 1 parseldeki mera vasıflı arazi, sanayi sitesi yapılmak isteniyor.
Mera vasfındaki bu büyük arazinin küçük sanayi sitesi ve rekreasyon amaçlı çevre düzeni plan revizyonunda ve imar planı değişikliğinde Bandırma Belediyesi sakınca görmüyor.. Bandırma Belediye Meclisi 2021’in Aralık ayındaki oturumda tahsis amacı değişikliğine onay veriyor.
Sonra konu Büyükşehir Belediye Meclisi’ne havale ediliyor.
Büyükşehir Meclisi’nin 27 Ocak 2022 tarihinde yapılan toplantıda bu konuda aldığı karar şöyle:
“…mera tahsis amacı değişikliği işlemlerinin yapılmasının ve Mera Komisyonu Başkanlığı’na tahsis amacı değişikliği talebinde bulunulması için Büyükşehir Belediye Başkanı’na yetki verilmesinin uygun olduğuna dair Tarım ve Hayvancılık Komisyonu raporunun komisyondan geldiği şekliyle kabulüne ilişkin yapılan oylama sonrasında, Süleyman Cengiz Dikici’nin ret oyuna karşılık 83 kabul oyla mevcudun oy çokluğuyla karar verildi.”
***
BANDIRMA Kayacık Mahallesi içinde kalan mera alanı yaklaşık 655 dönüm civarında. Bir yanında Bandırma Şehir Mezarlığı var. Önü ormanlık alan. Bu koskoca arazinin küçük sanayi sitesine dönüştürülmesi isteniyor. Kayıtlarda ‘mera’ olarak geçiyor. Kamu ortak malı!
Bandırma Belediyesi kabul ediyor; meranın sanayi sitesine dönüştürülmesinde sakınca görmüyor. Büyükşehir Belediye Meclisi de aynı yönde karar veriyor. Mera Komisyonu’ndan gelecek kararın beklendiğini öğreniyoruz.
Bu büyük arazinin geçmişte konut alanına dönüştürülmesi de gündeme gelmişti, yanlış hatırlamıyorsak.
****
ÖZETLERSEK.. Muhalefetin belediyeleri de çatır çatır satıyor, şakır şakır imar ve plan değişiklikleri yapıyor. Tüm bu olan bitenden kamuoyunun yeterince haberi olmuyor.
İktidarın ve onun yerel yönetimlerinin hatalı ve kamu yararı olmayan icraatlarına odaklanırken.. Muhalefet belediyelerinin hatalı ve kamu yararı olmayan icraatlarını görmezden gelmemek olmaz.
Yanlışı kim yapıyorsa yapsın, kamu çıkarını gözetmeden, şehirlerin ve doğanın dengesini hesaba katmadan yapılan her icraat atılan her adım, hepimizi etkiliyor.
O halde seyirci kalmamak gerekiyor.
POLİTİKA