Gıda ürünlerine yapılan yüzde 7’lik KDV indiriminin ardından 1 Nisan 2022 tarihinde deterjan, sabun, tuvalet kağıdı, kağıt havlu, peçete, bebek bezi, diş macunu, diş fırçası gibi ürünlerde ve yeme-içme hizmetlerinde alınan KDV’nin yüzde 18’den yüzde 8 oranına çekilmesi yürürlüğe girdi.
Yüksek enflasyon neticesiyle vatandaşın alım gücünün düşmesi ve piyasaların canlanması amacıyla yapılan bu indirimlerin etkileri piyasaya nasıl yansıyacağı merakla bekleniyor.
14 Şubat’ta gıda ürünlerine indirime gidilmesine rağmen fiyatların etiketlere yansımadığına şahit olduk. Hatta ve hatta indirim olmasını beklerken fiyatların daha da katlanarak artmasını yaşadık.
Yakın zaman olduğu için hafıza zorluğu yaşamayacağımızı düşündüğümüz için gıda ürünlerindeki indirimden önceki fiyatlarla indirimden sonraki fiyatları karşılaştırdığımızda gerçekten yapılan indirimi hissedebildik mi? Bu soruyu öncelikle kendimize bir soralım. Yoksa bu gelen ikinci KDV indiriminden korkalım mı bilemedik.
Bu KDV indirimi ve bazı ürünlerdeki KDV’yi sıfırlama önerilerini ilk önceleri muhalefet dile getirmiş, bunun vatandaşta karşılık bulması üzerine iktidar da indirimi gerçekleştirmişti. Yapılan bu indirimlerin vatandaşın yüzünü güldüreceği, bir nebze olsun nefes alacağı hesabını yapan iktidar ve muhalefet bu indirimden prim yapma sevdasına kapılmıştı. Ama vatandaşa göre evdeki hesap çarşıya uymadı.
Devlet bütçesine koyduğu gelir kalemlerinden olan aracılar yoluyla tahsil ettiği KDV’den vazgeçiyorsa zaten açık verip denkleştiremediği bütçesine doğrudan gelir elde ettiği kalemler üzerinden vatandaştan geri alma yoluna gitmesi haliyle var olan enflasyonu canavarlaştırıyor.
Ülkemiz gerçeklerinden ne kadar uzat muhalefet ve iktidarın olduğunu ne yazık ki görüyoruz. Beklerdik ki bol sıfırlı maaş verdikleri danışmanları, bürokratları ve teknokratlarından vatandaş lehine karar alma yönünde kafa yormalarını. Madem araçlar yoluyla tahsil ettiği KDV gelirinden vazgeçiyor devlet kaybettiği bu gelirin direkt cebine girmesini sağlama yoluna gitmiyor.
Daha önce denenmiş. Üzerine düşünüldüğünde hem devletin hem vatandaşın yararına olacak yolu niye yeniden denemiyor_ Hem kayıt dışı ekonominin önüne geçme hem de çalışanının, emeklinin ve dar gelirlinin cebine her ay ekstra gelir getirme yoluna gitmiyor. Amaç gerçekten vatandaşa ekonomik sıkıntıların var olduğu bu dönemde katkı sağlamaksa doğrudan verilecek destek daha mantıklıdır.
Vergi iadesi biraz kırtasiye gerektirecek olmasına rağmen doğrudan katkı sağlayacak olması vatandaş açısından sorun yaratmayacağını umuyoruz.