BALIKESİR KAHVALTISINI BALIKESİRLİ’YE TANITTIK…
Valilik, Büyükşehir ve çeşitli kurumların birlikteliğiyle oluşturulan ‘Balıkesir Kahvaltısı’ konsepti Avlu Balıkesir’de tanıtıldı. Kahvaltı lansmanına yüzlerce davetli katıldı. Lansmanın tören tanıtım kısmında Avlu Kongre Merkezi’nin salonu boş kaldı. Kahvaltı servisinin yapıldığı masalar ise lebalep doldu. Protokolün yanı sıra çok sayıda davetlinin Balıkesir Kahvaltısı’nın tadına baktığı organizasyonda pandemi tedbirlerine riayet edilmediği gözlendi.
Balıkesir Kahvaltısı’nın tanıtımı için düzenlenen organizasyon, bir anlamda Balıkesir’in Balıkesirli’ye tanıtımı gibi oldu. Hemen herkesin az çok bildiği yöresel ürünlerin dahil edildiği kahvaltı masalarında, yine herkesin bildiği lezzetler tadıldı. Gastronomi Şehri olma iddiasıyla bir süredir çeşitli çalışmaların yapıldığı Balıkesir’de, kahvaltı konseptinin öne çıkarılması için 2-5 Haziran tarihleri arasında Kahvaltı Festivali düzenleneceği açıklandı.
BALIKESİR Kahvaltısı adı altında yöresel ürünlerin dahil edildiği kahvaltı kopsentinin tanıtımı Avlu’da gerçekleşti. Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, BAÜN, BANÜ, çeşitli oda ve kurumların birlikteliğinde oluşturulan Balıkesir Kahvaltısı’nın tanıtıldığı toplantıya çok ilgi olmazken, kahvaltı servisinin yapıldığı salonun lebalep dolduğu gözlendi.
Pandeminin devam ettiği bu dönemde, Balıkesir’de koronavirüs vakalarında artış gözlenirken, lansmanın yapıldığı salon ve kahvaltı masalarında pandemi tedbirlerine uyulmadığı da gözlerden kaçmadı.
Balıkesir protokolünün neredeyse tam kadro katıldığı tanıtımda davetli sayısı da oldukça yüksekti. Balıkesir’in yöreye özgü ürünlerinin konsepte dahil edildiği kahvaltı organizasyonuna katılanların hemen hepsinin Balıkesirli ve burada görev yapanlar olması, “Balıkesir’in Balıkesirli’ye tanıtımı” olarak yorumlandı.
“GÜNÜN HER SAATİNDE KAHVALTI EDİYORUZ”
Balıkesir Kahvaltısı’nın tanıtıldığı toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Balıkesir’in özellikle peynir ve zeytin çeşitliliğiyle öne çıktığını, bu amaçla Büyükşehir olarak 50 Peynirli Şehir ve Zeytin Ülkesi Balıkesir kitaplarının hazırlandığını söyledi. Yılmaz, şimdi de Balıkesir’in ekmek çeşitlerini içeren bir kitap hazırlığı içinde olduklarını kaydetti.
Yücel Yılmaz şu bilgileri verdi:
“Her şeyiyle kendi yetiştirdiği ve zengin mutfağının özelliğini ilk kez bu kadar coşkulu bir şekilde anlatıp bütün gün kahvaltı eden Balıkesir’in Türkiye’ye lansmanını yapıyoruz. Biz aslında günün her saatinde kahvaltı ederiz. Yani ikindi vakti acıktık, anne açız dediğinizde buzdolabından bunların hepsi çıkar. Sucuğuyla, kavurmasıyla, yumurtasıyla, zeytini, zeytinyağı, kaymağıyla yani etli ve sütlü ürünlerin hepsinin masada bütün gün boşunca kahvaltı şeklinde yenilebilen Balıkesir’in mutfağını bugün hem Türkiye’ye hem de dünyaya tanıtmak için bir aradayız. Bunun festivalini de yapmayı düşünüyoruz. Balıkesir’in tüm ilçeleri en coşkulu şekilde bu tanıtıma katıldı ve çatısının gerçekten Balıkesir olduğu güzel bir kahvaltıyı herkesi davet ediyoruz. Uluslararası Balıkesir Kahvaltı Festivali bütün odalarımız, Valiliğimiz, ajanslarımız, bütün belediye başkanlarımız, tüm siyasi partiler hep beraber bu işi sahiplenerek gidiyoruz, çok güzel bir noktaya geldik. İnşallah farklılıkları ve özellikleriyle neden Balıkesir Kahvaltısı bunu anlatmış olacağız.”
“GASTRONOMİYLE GÜÇLENMİŞ BİR TURİZM ŞEHRİ HEDEFİ”
Balıkesir Valisi Hasan Şıldak da Turizm şehri Balıkesir olma yolunda düzenlenen tanıtım etkinliğinin önemine değindi. Vali Şlıdak şunları söyledi:
“Balıkesir turizm potansiyeli çok yüksek, çok üst seviyede bir şehirdir. İnşallah güzel bir yolda ilerliyoruz. Bütün kurumlarımız ortak hareket ediyoruz, önemli olan budur. Şehri tek bir yolda, tek bir kanalda yürütmek istiyoruz. Burada bu gün bürokrasi, belediyelerimiz, siyaset dünyası, odalarımız, sivil toplum kuruluşları var. Gastronomiyle ilgili Türkiye çapındaki derneklerimiz, birliklerimiz de buraya iştirak ettiler. Amaç burada Balıkesir’i tanıtmaktır. Ama var olan potansiyelini de daha turizmin içine dahil edip komple bir turizm şehri olarak gastronomiyle güçlendirilmiş bir turizm şehri olarak yolumuza devam etmektir. Festivalin de çok anlamlı olacağını düşünüyorum. Bu gün yapacağımız lansmanla bunu duyurmuş olacağız. Sadece bununla sınırlı değil; turizmin her alanında çok yüksek kapasitede çalışmalar sürdürüyoruz. Bütün kurumlarımız, bakanlıklarımız destek veriyor. Balıkesir’in turizmin sahnesine çıkışının aslında bir adımıdır bunlar. Turizm şehri olma yolunda ilerlemenin güçlü adımlarıdır. Hayırlı olsun. Bütün emeği geçen kurumları, kişileri, birlikleri, temsilcilikleri tebrik ediyorum.”
****
HABERİN YORUMU
Konsept güzel, tanıtım şekli yanlış!
Balıkesir’in kahvaltılık ürünleri zengindir. Peynir ve zeytin çeşitleriyle, yöresel et ve süt ürünleriyle, balları, reçelleri, tarla ürünleri, unlu mamulleriyle zaten eskiden beri bilinir. Bunu, Balıkesir Kahvaltısı adıyla markalaştırma fikrinde geç kalındığını, başka illerin yıllar önce kahvaltı konseptiyle öne çıktığını daha önceki haber ve yorumlarımızda belirtmiştik.
Valilik, Büyükşehir, Balıkesir’in iki üniversitesi, odaları, sivil toplum örgütleri ve bazı firmalarıyla gastronomi ağırlıklı bir tanıtım çabası içerisindeyiz.
Ancak bu tanıtımı, zaten neyin ne olduğunu az çok bilenlere, bu şehrin yaşayanlarına dönük bir propagandaya dönüştürmek çok anlamlı değil. Konseptin tanıtıldığı organizasyona bu denli bir kalabalığın davet edilmesi, ilk bakışta organizasyona ilginin büyüklüğünün görüntüsü gibi anlaşılsa da, bunun adı Balıkesir’i Balıkesirli’ye tanıtmaktır.
Oysa doğru olan, gastronomi alanında ulusal ve uluslararası düzeyde bir tanıtımla, gastronomi alanında yetişmiş değerlerin katılımıyla, yine ulusal ve uluslararası medya temsilcilerinin, gurmelerin, turizm işletmelerinin, uzmanların, akademisyenlerin katkısıyla yapmaktır.
Avlu’daki lansman, kahvaltılık ürün çeşitliliğini öne çıkarmaktan çok, karın doyurma havasına bürünmüş. O denli kalabalık bir ortam yaratmaya ne gerek var. Sonuçta medya ve diğer tanıtım araçlarıyla bu alanda ses getirecek bir tanıtım yapmak da mümkün.
Peynir ve zeytin çeşitliliğini, reçelini, balını, süt ürünlerini, unlu mamüllerini, kavurmasını, sucuğunu, yumurtasını, ekmeğini, çöreğini, böreğini hemen herkesin bildiği, tanıdığı, tükettiği insanların bir araya getirip, “işte Balıkesir Kahvaltısı budur” demenin çok anlamı yok.
Doğrudan ve daha etkili tanıtım yöntemleri de mevcut.
Bunun yanı sıra, pandemiye rağmen bu kadar insanı bir salona sıkıştırmak da son derece tehlikeli. Kovit vakalarının hızla arttığı, ölüm sayılarının düşmediği, yoğun bakımlarda tedavi gören hasta sayısının azalmadığı bir ortamda, bu denli geniş katılımlı organizasyonların sonucu da ağır olabilir.
Balıkesir’i kahvaltı ürünleriyle öne çıkarıp tanıtmak, bunu turizmi zenginleştirmek adına marka değere dönüştürmek, ilgi çekmek, değer katmak elbette bu kent için önemli bir adım.
Tanıtımı bu modelde yapmak yanlış tercih olmuş.
POLİTİKA