KUBİLAY ÖZTÜRK
Edremit Çevre Platformu Sözcüsü
EDÇEP’in en fazla üzerinde durduğu konulardan birisi, Körfez’e kıyısı olan tüm yerleşim birimlerindeki kentsel sıvı atık arıtma tesislerinin, hem kapasite ve hem de kabiliyet açısından yeterli hale getirilmesi olmuştur.
Yönetmeliklerde açıkça ifade edildiği ve mahkeme kararlarına esas olan bilirkişi raporlarıyla da defalarca belirtildiği şekilde, Körfez’de sıvı atıklar ancak İleri Arıtma Tesisleri’nde işlem gördükten sonra alıcı ortama, yani denize boşaltılabilirler. Çünkü Körfez bir hassas su alanıdır. Bugüne kadar çeşitli yerel yönetimlerce inşa edilen ve uygulamaya alınan, halen de çalıştırılan mevcut arıtma tesisleri, yönetmeliğe aykırı olan, yetersiz ön-arıtma nitelikli tesislerdir. Fiziki durumları Körfez’in kirlenmesindeki en önemli sebebi teşkil etmektedir. Bu nedenle, temeli atılacak, kapasitesi yükseltilecek, kabiliyeti arttırılacak her arıtma tesisi için, elbette ve seve seve destek oluruz, yapana veya vesile olana da teşekkür ederiz.
Vatandaş olarak bu konuda hakkımız olana kavuşmak en büyük dileğimizdir. İşte bu son gelişmeye de, yukarıda özetlediğimiz çerçevede bakıyoruz. Ancak, Dalyan’daki mevcut durum nedeniyle, arıtma, OSB, kamu arazilerinin arsaya dönüştürülüp satılma planları ve sulak alan üzerindeki bitmeyen beton aşkı sorunları birbirine karıştığı için, konu çok da çetrefil bir hale gelmek üzeredir.
BASKİ’YE DALYAN’DA 111 DÖNÜM ARAZİ VERİLECEK, KARŞILIĞINDA EDREMİT OSB’NİN DOLGU VE ALTYAPISI TAMAMLANACAK
Bu son gelişmeyi kısaca özetlemek gerekirse, 04 Ocak 2022 tarihli Edremit Belediye Meclisi’nde gündeme alınan bir teklife göre, Edremit Belediyesi’ne ait olan ve Dalyan’daki 680 dönümlük OSB alanının hemen arkasında yer alan bir araziye BASKİ talip oldu. 111 dönüm olan bu araziyi alıp, Altınkum’daki mevcut Zeytinli Arıtma Tesisi’ni oraya taşımak isteğini iletti. Arazi karşılığında bir ödeme yapılmayacak olup, bunun yerine OSB’nin dolgusunu ve altyapı yatırımlarını bedelsiz olarak tamamlamayı önermiştir. Süre belirtilmemiş olup, bu hususun görüşmelerle saptanacağı anlaşılmaktadır. Konu toplantıda açıklanmış ve Meclis tarafından Belediye Varlıklarını Değerlendirme Komisyonu’na aktarılmıştır. Orada yapılacak incelemelerden sonra, bir raporla birlikte Meclis’e dönecek ve önerinin oylaması yapılacaktır. Edremit Belediye Başkanı’nın konuya olumlu baktığı, Cumhur İttifakı’na mensup partilerin Meclis üyelerinin de desteklediği anlaşılmaktadır.
YENİ TESİS İLERİ ARITMA TESİSİ OLMALI
Bu gelişme, Edremit, Zeytinli ve Altınkum sakinlerinin uzun süredir bekledikleri, arzuladıkları bir duruma çözüm getirebilecektir. Fakat, ne hikmetse ilçemizde vatandaşa gönül rahatlığıyla sevinmek bile nasip olmuyor. Zira açık, şeffaf, net değil bizdeki kamu yatırımlarına dair konular. İşin içine siyaset giriyor, yöneticilerin başarı hanelerini şişirme arzusu giriyor, vitrindeki sunum ile ardındaki esas gayenin çözümlenmesi giriyor, ikincil maksatların tespiti giriyor vb.. O nedenle, bu konuyu kamuoyuna aktarmak kadar, çeşitli tespitlerimizi de gündeme getirmek istiyoruz dostlar. Elbette ilkeli yaklaşmak gerekiyor bu işe. “Zeytinli Arıtma Tesisi’ni taşıyın da, nasıl yaparsanız yapın” diyecek halimiz yok artık.
1-) Yeni yapılacak tesisin “İleri Arıtma Tesisi olması” mutlak şarttır. Yeni bir ön-arıtma tesisi için halkın parası harcanmamalıdır.
BİTENE KADAR ATIKLARI DENİZE BOŞALTMAYA DEVAM MI?
2-) Yeni tesis, Edremit’in yaz dönemi nüfusu dikkate alınarak yeterli kapasitede olmalı ve önümüzdeki en az 20 yılın nüfus projeksiyonu da yapılarak bu kapasite tespiti edilmelidir.
3-) Mevcut Zeytinli Arıtma Tesisi kabiliyet ve kapasite açısından yetersizdir ama yeni tesis yapılıp bitirildikten sonra taşınma işi yapılmalıdır. Bu konuda “acele” kavramı dile getirilemez. Mevcudu yıkıp, yeni tesis bitirilene kadar, ilçenin sıvı atıkların hiçbir işleme tabi tutulmadan Derin Deniz Deşarjı ile Körfez’e boşaltılması asla söz konusu olamaz.
4-) Yatırım sadece yeni arıtma tesisi olarak düşünülmemeli, kanalizasyon ve kolektör hatları ile terfi istasyonları da yenilenmeli, Edremit’in birbirine karışan yağmursuyu ve kanalizasyon hatları sorunu da mutlaka halledilmelidir.
5-) Yeni tesisin tarım arazisi olup olmadığı hususu ile imar açısından mevcuttaki gibi ileride orada da sıkışmalarla karşılaşılmaması için alınacak önlemler, en başından belirlenmelidir.
ARITMANIN YERİNDE BETONLAŞMA GİRİŞİMİ OLMASIN
6-) Edremit Belediyesi bu araziyi “konut yapımına konu edilemez” şerhi koyarak devretmelidir.
7-) Bu arazi BASKİ’nin önerdiği koşulla devredilirse, OSB’nin toplam altyapı ve dolgu işlemlerinin tutarının ne kadar olacağı da açıkça kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Bu tutar milyarlarca TL ise ve Edremit Belediyesi bu araziyi vererek OSB’ye sermaye ilave etmiş olacaksa, OSB’nin diğer ortaklarının hangi tür katkılarda bulunacağı da, kamuoyuna açıklanmalıdır.
8 -) Balıkesir B. Belediye Meclisi’nde “Edremit Kaymakamlığı’ndan gelen bir yazı üzerine” oybirliğiyle karar alınarak OSB’den çekilme ve artık dolgu yapmama kararı almışken, şimdi ona bağlı BASKİ Genel Müdürlüğü’nün dolguya tekrar nasıl başlayacağı, devam eden davaların buna engel teşkil edip etmeyeceği de kamuoyuna açıklanmalıdır.
9-) Bu arazinin takası veya satışı konusu, her halükarda Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan araziyle ilgili görüş alındıktan sonra yapılmalıdır.
10-) Zeytinli Arıtma Tesisi’nin mevcut arazisi de boşaltıldıktan sonra, Balıkesir B. Belediyesi tarafından yeni bir imar değişikliği ve satış girişimine konu edilmemelidir. Altınkum böyle bir betonlaşma girişimini ve yeni konutlaşmayı kaldıracak durumda değildir.
Lütfen konuyu uzattığımızı veya abarttığımızı düşünmeyin dostlar. Edremit hakkı olan yatırımları istiyor ama daha önce yaşatılanları da tekrar yaşamak istemiyor. Artık, lütfen bu ili ve ilçeyi yöneten seçilmiş veya atanmış kişiler; alacakları kararlarla ve yapacakları işlerle “aklın yolu bir” dedirtsinler vatandaşa.. Zira, başka türlüsüne sabrımız kalmadı. Edremit Belediye Meclisi’nin doğru bir karar vermesini bekliyoruz.