BALİP’TEN MESLEKİ EĞİTİM DEKLARASYONU

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaptığı mesleki ve sosyal çalışmalarla adından söz ettiren Balıkesir’in en büyük işverenlerinin İnsan Kaynakları yöneticilerinden oluşan Balıkesir İnsan Yönetimi Platformu, diğer adıyla BALİP mesleki eğitim konusunda beklenti ve önerilerini açıklayan bir vizyon deklarasyonunu yayınladı.

 

Deklarasyona BEST A.Ş İnsan Kaynakları ve Endüstriyel İlişkiler Direktörü İsmail Orhan Sönmez, İnsan kaynakları ve Endüstriyel İlişkiler Yöneticisi Zafer Mizan, İnsan Kaynakları Profesyoneli Ayhan Lafçı, Kula Grup İnsan Kaynakları & Akademi Grup Müdürü İsa Güçlü, Kalekim İnsan Kaynakları Müdürü Hüseyin Bayıroğlu , Kastamonu Entegre İnsan Kaynakları Müdürü Hakan Özdemir, Eğinlioğlu Zincir İnsan Kaynakları Sorumlusu Umut Adil Aksoy, A101 Mağazacılık Mali ve İdari İşler Müdürü Enis Oruç, İnsan Kaynakları Şefi Arzu Özbalkan, Willmont Otel Genel Müdürü Sümeyra Lostar, Erdoğanlar Makine Sorumlu Müdürü Barbaros Aynaoğlu, Ekosinerji İnsan Kaynakları Müdürü Erol Yıldız, Mauri Maya İnsan Kaynakları Müdürü Güzin Taşkın Karaman, İşbir Sentetik ve Dokuma İnsan Kaynakları Direktörü Altuğ Ekinil görüş ve önerileriyle katıldılar. Yapılan deklarasyon mesleki eğitimin özel sektörün nitelikli insan kaynağı ihtiyacına ve ülkenin global vizyonuna göre şekillendirilmesi görüşlerini içeriyor.

 

Meslek Liselerinin İyileştirilmesi için 4 boyut ve 16 öneri

Meslek liselerinin bölge ve ülke ekonomisinin gelişimine yönelik insan yetiştirmesi için BALİP tarafından dile getirilen 4 boyut ve 16 Öneri şu şekilde :

 

MESLEK LİSELERİ KURULUŞ VE DAĞILIMININ STRATEJİK OLARAK GÖZDEN GEÇİRİLMESİ
Bölge sanayisindeki son 10 yılda iş gücü talebinin mesleklere göre analiz edilmesi, yeni kurulacak okulların bu mesleklere yönelik kurulması, mevcut meslek okullarının da bu talebe göre yeniden yapılandırılması gerekiyor. Bunun yanında eğitim boyunca öğrencilerin mesleki pratiklerinin artırılmasını içeriyor.

 

MESLEK LİSELERİNİN AİLELER VE ÖĞRENCİLER TARAFINDAN TERCİH EDİLMESİNİN SAĞLANMASI
Velilerin meslek okullarının iş potansiyeli hakkında doğrudan bilgilendirilmesi, ortaokuldan itibaren uygun öğrencilerin meslek liselerine yönlendirilmeleri için ölçme ve değerlendirme çalışmaları yapılması, meslek lisesi mezunlarının çalışabilecekleri bölgesel kuruluşların öğrencilere ve velilere tanıtılması, bu konuda özel sektörün doğrudan kendi tanıtımlarının eğitim programlarına dahil edilmesi, öğrencilere bölgedeki sektör temsilcilerinin iş hayatını
ve meslek imkanlarının tanıtımını yapmaları ve bunun periyodik hale getirilmesi

 

MESLEK LİSELERİNİN EĞİTİM KALİTESİNİN ARTIRILMASI
Bütün meslek liselerinde çağdaş eğitim atölyelerinin mevcut olması, meslek liselerinin branşlaşması, her ilçede farklı meslek liseleri olmasındansa büyük kampüs sistemine kavuşturulmuş, atölyeleri, yurtları olan yabancı dilin de önemsendiği “süper meslek liseleri kurulması, öğrencilere pratik eğitim sağlamayan sadece iş hayatına atılımı geciktiren Meslek Yüksek Okullarının kapatılması buralara harcanan bütçenin meslek liselerine harcanması

 

MESLEK LİSELERİNDE ÖĞRENCİ KALİTESİNİN ARTIRILMASI
Mesleki eğitime yönlendirmenin ortaokulda yapılacak rehberlik analiz çalışmaları ve ailelerin katılımıyla yapılması, Türkiye’ de eğitim genel bir sorunu olan öğrenci disiplininin artırılması, öğrencilerin iş disiplinine hazırlanması, öğrencilerin rehberlik hocaları vasıtasıyla psikolojik
olarak mesleğe hazırlanması, değerli bireyler oldukları bilincinin kazandırılması, öğrencilere iş kültürü ve iş ahlakı dersinin verilmesi, bu konuda lonca ve ahilik etiği prensiplerinden yararlanılması, emek, alın teri ve değer üretmenin ahlaki eğitimin odağı haline getirilmesi.

 

İNSAN KAYNAKLARI UZMANLARI DA ÖNERİLERİNİ PAYLAŞTI

Bunun dışında öne çıkan bazı görüşler de şöyle:

Umut Adil Aksoy – Force Chain İnsan Kaynakları Sorumlusu:

Meslek liselerinde ki bölümlerin ve alanların yine piyasanın ihtiyacına göre, bulunduğu bölgeye, şehre göre de belirlenmesi ve düzenlenmesi gerekmektedir. Bunun nedeni meslek liselerine talep bulunduğu bölgede yaşayan insanlardan gelmektedir. Meslek liselerini düzenler iken bir yandan da velilerin ve öğrencilerin de bilinçlendirilmesi gerekir. Meslek liselerinden mezun olanların üniversiteye devam etmeleri halinde yine bölümlerine yönelik eğitime devam etmeleri sağlanmalı ve
yönlendirilmelidir.

Zafer Mizan- BEST A.Ş İnsan Kaynakları ve Endüstriyel İlişkiler Yöneticisi:

Yapılan son açıklama ile Mesleki Teknik Anadolu Lisesi mezunlarının direkt olarak eğitim gördüğü alanda istihdam oranının yüzde 10 seviyelerinde olduğu belirtildi. Bu kapsamda MEB tarafından her yıl belirli dönemlerde gerçekleştirilen Mesleki Eğitim toplantılarının sadece Oda ve MEB yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirilmesi kapsamından çıkartılarak tüm özel sektör yetkililerinin davet edilerek gerçekleştirilmesi ve alınan kararların ilgili eğitim ve öğretim yılında ivedilikle hayata geçirilmesi önem arz etmektedir.

 

Ayhan Lafçı – İnsan Kaynakları Profesyoneli:

Sorunun bir diğer boyutuna sektörel açıdan yaklaştığımızda ise, makine ve tasarım odaklı işletmelerde kalifikasyon eksiği göze çarparken, gıdaya yönelik işletmelerde mesleki yeterliliğin neredeyse sorgulanmadığını görmek mümkün. Okullarda Gıda Teknolojisi bölümleri okutacak öğrenci bulamazken, fırınlarda, restoranlarda veya kafeteryalarda yediklerimizi ve içtiklerimizi hazırlayan kişilerin birçoğunun mesleki eğitim almamış olduklarını biliyor muydunuz?

 

Barbaros Aynaoğlu – Erdoğanlar Makine -Sorumlu Müdür:

Meslek Yüksek Okullarında okuyan öğrencilerin 2 gün teorik 3 gün pratik çalışma olacak şekilde programları düzenlenmeli. Eğitim programına etik değerler eklenmeli. Meslek lisesi veya meslek yüksek okulu mezunlarının eğitim gördükleri alanlarda istihdam edilmelerini desteklemek adına farklı çalışma alanlarında istihdam edilmeleri halinde(özel güvenlik, vs.) işveren tarafına maliyetini yükseltecek caydırıcı düzenlemeler yapılmalı. (İlave prim maliyeti, asgari ücretin üzerinde belirlenecek taban maaş, vs.) Meslek lisesi veya meslek yüksekokulu mezunlarından eğitim
aldıkları alanda yapılacak istihdam için devlet tarafından sağlanan prim destek süre ve miktarları arttırılmalı. Meslek lisesi mezunlarının brüt maaşları üzerinden yapılan vergi kesintileri düşürülerek net maaş desteği sağlanmalı.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
BALİP’TEN MESLEKİ EĞİTİM DEKLARASYONU
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!