Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin 25 Eylül 2017 tarihinde bağımsızlık için referanduma gideceklerini açıklamasından sonra Barzani’nin bu konuda son derece kararlı olduğu fark edilmektedir.

Bağımsızlık arayışı içinde olan Barzani 21 Haziran 2017 günü Fransız televizyonunun kendisi ile yaptığı söyleşide (France-24 TV) referandum tarihinin kesin olduğunu alınan bu karardan vazgeçmenin söz konusu olmadığını, olası baskı ya da çeşitli engellemeler karşısında direneceğini baskıların artmasının savaşla sonuçlanabileceğini tehdit edici bir dille açıklayarak referandum ve bağımsızlık konusunda kararlı olduğunu bir kez daha vurgulamıştır. (France 24, 21 Haziran 2017)

Barzani’nin bu cesur hamlesinden sonra Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin Washington temsilcisi Beyan Sami Abdurrahman, Barzani’nin 25 Eylül’deki referandum kararı için “ABD’deki Kürt diasporasının desteğinde” büyük bir kampanya başlattıklarını, bu çerçevede ABD kongre üyeleriyle ve uluslararası basın kuruluşlarıyla toplantılar düzenlediklerini açıklamıştır.

ABD’nin IŞİD’e karşı savaşta Kürtlerle işbirliği yapması nedeniyle ABD yönetiminin IKBY’nin bağımsızlık talebini önemsediğini belirten Abdurrahman, birçok ABD Kongre Üyesi ile dialog kurduklarını, kongre üyelerinin “bağımsız Kürdistan’ı desteklediklerini yinelemiştir. (Aydınlık, 22 Haziran 2017)

Bugün “Özerk Kürt Devleti” planlarının yanında ABD ve Batılı “müttefiklerimiz”in olduğu bilinmektedir. Barzani bölgemizde bir Kürt milliyetçisi olarak, ABD’nin ve Batı’nın kolay kolay vazgeçemeyeceği bir lider konumundadır.

Barzani’nin referandumun ilan edilmesine ilişkin çabalarının 24 Eylül tarihi yaklaştıkça daha da yoğunlaşması beklenmelidir.