Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerde S-400’ler sorunu gündemin başköşesinde yer almaya devam ediyor. Bu konuda Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan arasında 2 Şubat 2021 günü yapılan telefon görüşmesinde S-400’lerkonusu da ele alınmıştır.
Ankara’da yapılan açıklamada “görüşmenin sonunda S-400’ler, F-35’ler ve PYD/YPG gibi iki ülke arasında anlaşmazlık alanı olan konuların yeni bir perspektifle çözüme kavuşturulması için ortak çaba sarf edilmesi gerektiği” ifade edilmiştir. (Cumhuriyet 4 Şubat 2021)
Beyaz Saray Sözcüsü Emily Horne tarafından yapılan açıklamada ise Biden yönetiminin Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın alınmasının ittifakın (NATO ittifakının) uyum ve etkinliğine zarar verdiği yönündeki endişesini dile getirmesi dikkatlerden kaçmamıştır.
ABD ile gerçekleşen bu görüşmenin ardından 17 Şubat’ta sanal olarak yapılan NATO Savunma Bakanları Toplantısında S-400’ler konusu da ele alınmıştır. Bu konuda bir açıklama yapan ve “NATO‘da da S-400’ler konusu ele alınıyor” ifadesini kullanan NATO Genel Sekreteri JensStoltenberg “Türkiye ile yaşanan sorunların çözüm platformunun NATO olduğunu” vurgulamış S-400’lerin NATO içinde yaratacağı rahatsızlığı müttefiklere anlattığını söylemiştir.”
Öte yandan Washington Türkiye’nin S-400’ler için ortaya attığı “Girit Formülü”ne karşı olumsuz tavrını değiştirmiyor. Savunma Bakanlığı (PENTAGON) Sözcüsü Kirby’nin “Türkiye’yi bu sistem dışında tutmaya çalışıyoruz” şeklindeki açıklaması dikkat çekicidir.
Rusya’dan satın alınan S-400 savunma sistemi yalnız ABD ile değil, NATO ile de ilişkilerimizi olumsuz yönde etkileyecek ve bu alanda özellikle ABD’nin Türkiye’ye yönelik baskısı artarak devam edecektir.